Брокери: Нито един сектор на БФБ не е нискорисков

1039
Брокери: Нито един сектор на БФБ не е нискорисков

През последните дни финансовата криза като че ли осезателно прехвърли границите на Новия свят и се установи и на Стария континент. Зачестиха новини за изпаднали в затруднения европейски финансови институции, а някои икономики официално влязоха в рецесия. Заплахата от рецесия остава в сила и за други страни членки на ЕС.

Като се има предвид, че чуждият капитал е силно застъпен в българската икономика, а в някои сфери дори преобладава, решихме да се обърнем към трима представители от капиталовия пазар с въпроса - кой от представените на БФБ сектори считат за най-малко рисков за инвеститорите, предвид създалата се ситуация?

Ето и техните мнения:

Тамара Бечева, анализатор, Елана Трейдинг

При текущата пазарна ситуация не бих определила нито един сектор като нискорисков, още повече, че паниката е основен фактор при взимане на инвестиционно решение.

Спекулантите са водещи фигури на пазара. Фундаментът на компаниите, както и сектора, в който работят, отдавна нямат решаваща роля.

Подобен пример е ситуацията, когато петролът достигна 140 долара за барел, а петролните компании в САЩ се движеха надолу, заедно с целия фондов пазар.

В момента инвеститорите в целия свят са под още по-силен стрес и перспективите, както и фундамента пред определени сектори остават на още по-заден план.

Стефан Ангелов, главен дилър, Варчев финанс

С оглед разпостраняващата се в сериозни размери световна финансова криза, може би няма да остане незасегнат сектор в икономиката ни. Сложните икономически връзки, които обхващат всички сектори на едно отворено стопанство, ще бъдат проводници за нейното проявление навсякъде.

Пряко, разбира се, тя ще се отрази на финансовите институции и инвестиционното посредничество. Непряко отражение ще намери в почти всички отрасли поради намаляване на инвестициите, оскъпяването на паричният ресурс, намаляване на потреблението на домакинствата, увеличаване на разходите за суровини и редица други негативни фактори.


Степента с която кризата ще засегне отраслите в една икономика, е различна, но от голямо значение е и периодът, през който тя се проявява. В средосрочен план може да кажем, че секторите, които ще бъдат засегнати по-малко, са фармацефтичната промишленост, компаниите, опериращи в рекламния сектор, енергетиката и преработващата промишленост.

Владимир Нечев, брокер, Инвестбанк

Няма сектор на БФБ, който, малко или много, да не е засегнат от глобалната финансова криза. През последните дни и седмици ставаме свидетели как проблемите на икономиката и на финансовите институции в САЩ започнаха да се пренасят и във вътрешността на Стария континент.

България, макар и със закъснение, неминуемо ще изпита затруднения от разпростиращата се глобална криза, тъй като сме част от европейския пазар.

Очаквам в сектора на недвижимите имоти да има успокояване и дори спад на цените. Финансовият сектор у нас среща трудности по линия на влошената ликвидност, но като цяло банките са изложени на значително по-нисък риск спрямо финансовите институции в САЩ и някои европейски държави, които са инвестирали в щатски ипотечни ценни книжа.

Туристическият бранш също ще изпита затруднения предвид намалената покупателна способност на населението. Индексите за продажбите на дребно и доверието на потребителите в европейските страни отчитат все по-ниски стойности и това, заедно с ограниченото кредитиране, оказва влияние върху целия производствен сектор, както и върху чуждите инвестиции у нас.

Материалът е с информационен характер. Изказаните мнения отразяват личната позиция на автора им! Материалът не е предложение за покупка и/или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg