Брокери: Новината за Е.ОН е чудесна, но има и едно "но"

2209
Брокери: Новината за Е.ОН е чудесна, но има и едно

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) пусна вчера новината, че открива конкурса за избор на инвестиционен посредник, който да обслужи сделката по продажбата на държавните дялове в двете дъщерни компании на Е.ОН България ЕАД през БФБ-София. Интересното също така е, че засега плановете включват и придобиването на публичен статут на двете компании, чиито акции да се търгуват свободно на фондовата ни борса.

Последната аналогия, с която може да се сравни случващото се на борсата ни е примерът с БТК от 2005 година. Добра новина ли е случващото се около пазара и може ли да има подобен на телекома ефект листването на електроразпределителните дружества на БФБ-София? Обективни ли са също така и критериите за избор на инвестиционен посредник? Тези въпроси коментират трима експерти от капиталовия ни пазар:

Красимира Димитрова, мениджър отдел „Брокерски услуги", ОББ


Най-радостното от тази новина, е че продажбата на 33% oт Е.ОН България Продажби АД и 33% от Е.ОН България Мрежи АД ще се извърши през БФБ-София, както ни обеща правителството. Надявам се това да стане и до края на 2011 година.

Извършвайки листването и приватизацията на тези дружества, смятам че ще се повиши атрактивността на БФБ. Имайки предвид, опита ни с приватизацията на БТК през 2005 година, която даде тласък и привлече интереса на инвеститорите към борсата, смятам че тази приватизация е един положителен сигнал за развитието на БФБ..

Относно изискванията, които АПСК са посочили към инвестиционните посредници, моето мнение, е че във всички критерии би трябвало да бъде включена и 2005 година, тъй като тя е показателна за опита на посредниците в „приватизацията" на държавни дялове чрез БФБ .

Предстои ни да разберем още много детайли от цялата процедура.

Надяваме се, че и мажоритарните собственици на другите две ЕРП - ЕВН България и ЧЕЗ България, ще последват примера на ЕОН България и ще дадат съгласието да станат публични компании.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Критериите, по които ще се избира инвестиционен посредник изглеждат на пръв поглед обективни. Нормално е да се търси посредник с голям обем пласирани емисии през последните години, т.е. с повече опит в дейността си на инвестиционно банкиране. Остава въпросът за обективността на подредбата на критериите, тъй като посредниците, които ще участват вероятно ще са с близки показатели.

Най-позитивното е, че след обещаната приватизация преди 2 години, вече се вижда началото й, което въпреки това, че ще се реализира вероятно чак към края на годината, дава така необходимия позитивен сигнал на пазара. Всеки прави аналогията с приватизацията на БТК през 2005 година, което доведе и до ръст на чуждестранните инвестиции на БФБ.

Рано е да се радваме прекалено много, тъй като тепърва ще установяваме дали самата инвестиция в Е.ОН би била привлекателна за местните и чуждестранни инвеститори.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, ПОК ДСК-Родина

Новината за листването на Е.О.Н. България Продажби АД и Е.О.Н. България Мрежи АД на борсата е чудесна, но за съжаление още не мога да я възприема за реалност и не мисля, че е възможно да се случи. Това е така, защото досега още не съм чул твърдата позиция на висшия мениджмънт на Е.ОН България относно публичното бъдеще на двете дъщерни компании.

Ако продажбата на дяловете бе през ЦПТ е едно, но в случая говорим за истинско листване, което при всички случаи трябва да мине през санкцията на общото събрание на акционерите. А такова решение, до колкото знам и без да претендирам, че съм изчел всичко по темата, още не съм видял.

В случая говорим за намеренията на миноритарен акционер, което решение не може да бъде реалност без подкрепата на мажоритарния собственик.

Едва когато има потвърждение на мажоритарния собственик, тогава би бил и уместен коментар по темата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

възмутен
# 0
17:04 | 6 April 2011
До Надзорния съвет на АП: Като бял ден е ясно,че конкурсът е предопределен . 1.Входящите критерии са силно дискриминационни спрямо посредниците с по-ограничени лицензи - абсурдно е да се иска пълен лиценз след като не се предвижда поемане на емисиите за собствена сметка от посредника. 2.Недоумение буди факта,че опитът на посредниците при продажба на държавни пакети акции на борсата не е сред входящите критерии за допускане до участие в конкурса, а е даден последен като тежест при оценяването.В периода 1998 - 2005г.имаше огромен брой пакети акции,които бяха продадени на борсата и има много посредници с голям опит в тези сделки,но сега за съжаление не могат да участват и това не е случайно. 3.И за най-невежите в тази област е ясно,че големите обороти на борсата са от договорени предварително сделки и не са в резултат на някаква необичайна активност от страна на посредниците.Нашият пазар е толкова неликвиден,че скоро няма да видим истинска търговска активност от страна на посредниците . Съгласно компетенциите си НС на АП може да не одобри избрания от по-долните нива инвестиционен посредник.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg