Брокери: Няма изгледи за промяна и тази седмица

1433
Брокери: Няма изгледи за промяна и тази седмица

Май е към своя край и едва ли ще го запомним с нещо съществено. Поне по линия на борсовата търговия. Дали няма да видим промяна тази седмица? Какво бихме могли да очакваме и през юни? Подобни въпроси коментират трима експерти от пазара.

Олга Йорданова, фонд мениджър, Ултима Капитал Мениджмънт

БФБ-София продължава своята консолидация в тесен диапазон за индексите, а повечето участници неглижират допълнително тренда със своята слаба активност и нежелание за покупки.

Предвид тази липса на интерес, едва ли можем да очакваме повишено търсене през седмицата. Напротив, изказването на премиера, че не изключва предсрочни парламентарни избори през есента (избори 3 в 1), допълнително ще обостри предпазливостта на инвеститорите. С наближаването на вота, подобни ярки политически зари ще са определящи за настроенията на пазара.

За момента не очаквам разпродажби заради тях, но при ниската ликвидност на БФБ-София, оттеглянето от покупките и заемането на изчаквателни позиции, е фактор, който може да задълбочи разочарованията. Тези относителни ситуации обаче са подходящи за преструктуриране на портфейли в очакване на възходящ тренд.

Разбира се, за да станем свидетели на желаната посока, пазарът трябва да намери нови фактори, които да катализират динамика и да го изведат от състоянието на летаргия.

Седмицата пред нас е бедна на оповестени събития, които биха могли да изиграят ролята на такъв катализатор. Най-често обаче, активизирането и резките движения идват от неоповестени новини. До тях най-вероятно ще продължим с почти водоравната търговия.

Апостол Апостолов, брокер, Ти Би Ай Инвест

През тази седмица едва ли ще станем свидетели на някакво раздвижване на БФБ-София. Видя се, че досега публикуваните консолидирани отчети не оказаха съществено влияние върху цените на акциите.

Тази тенденция едва ли ще се промени и през оставащите два дни, когато е последният срок за тяхното публикуване. По-скоро раздвижване може да предизвика оповестяването на дневния ред на ОСА на някои дружества и по-точно точките за предстоящо гласуване на дивидент.

Такива случаи имаше няколко през изминалата седмица. Влияние върху цените на българските акции могат да окажат и настроенията на международните пазари, и най-вече развитието на дълговата криза в Гърция, и данните за трудовия пазар в САЩ в края на седмицата.

Като цяло обаче очаквам да продължи липсата на ясна посока на индексите на БФБ-София на фона на ниски обороти. Обратното би било по-скоро изключение.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Ситуацията на БФБ-София е без изгледи за промяна и през идната седмица. Избирателното поведение на инвеститорите продължава и вероятно ще се запази и през целия месец юни.

На фокус в момента са отделни акции, като това дали интересът ще е върху едни или други акции не е от съществено значение за пазара, тъй като цялостното поведение остава вяло. Предстоят общи събрания през юни, като по-интересните сред тях ще бъдат при компании, които ще разпределят дивиденти.

Тази година има не малко дружества, които ще раздадат добри дивиденти, а това ще „развърже ръцете" на много инвеститори. Разбира се, това предстои едва в края на лятото, а до тогава остава реалната опасност ситуацията на пазара да не се промени съществено спрямо текущата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Дразновен
# 0
09:05 | 30 May 2011
А да иначе коментарите,че банките на бфб са евтини къде са. Много сте зле брокерчетата,ама какво ли знаете вие и разбирате от бфб,след като получавате заповеди преди сделките.Когато почнете да правите сделки за своя сметка тогава ще давате мнение. И тогава ще ви търсят за мнение,а сега това горе ккаво е ....пълна глупост..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg