Брокери: Очаква ни положителна седмица

1542
Брокери: Очаква ни положителна седмица

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници относно очакванията им за търговията на БФБ през следващите пет дни. Ето и техните коментари:

Теодора Даскалова, главен брокер, Фоукал Пойнт Инвестмънтс

Предстоящата седмица ще бъде интересна откъм събития, определящи посоката на борсовата търговия. Очаква се публикуването на консолидираните отчети на компаниите и това ще даде повод, както за покупки по определени позиции, така и за разпродажби по други.

Вероятно е обемите от предишните седмици да се запазят и ликвидността да продължи да се повишава. Все пак трябва да се има предвид, че в момента активни са предимно местните спекуланти, а те не биха се отказали от прибирането на печалби по определени позиции.

И тъй като и българските инвеститори донякъде са подвластни на настроенията от международните капиталови пазари, да се надяваме, че положителните нагласи от приключването на петъчната търговия в САЩ, данните за стабилизация на щатския жилищен пазар в продажбите на съществуващи жилища и коментарите на председателя на ФЕД Бен Бернанке, ще се пренесат и на българския капиталов пазар още от понеделник.

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Сезонът на отпуските се превърна в сезон на ръстове на българския капиталов пазар. Въпреки че голяма част от инвеститорите са предпазливи и в изчаквателна позиция спрямо отбелязаното поскъпване през настоящият месец, до момента през август наблюдаваме динамична търговия в положителна посока.

В тази връзка, моите очаквания и през последната седмица на месеца са ръстът да продължи и да станем свидетели на по-високи нива на родните индекси.

Най-активно ще продължат да се търгуват, както и досега ликвидните позиции: Химимпорт, Централна кооперативна банка, ПИБ, Еврохолд, Монбат.

Северин Въртигов, инвестиционен консултант, Астра Инвестмънт

След поредните положителни макроикономически данни за САЩ и Европа, индексите на водещите капиталови пазари отново регистрираха силен ръст. Стабилизирането на ипотечния пазар в САЩ, откъдето започна разразилата се икономическа криза, обвързано с подобряването на европейската индустрия, дава основание за очаквания за връщане към растеж на световната икономика в краткосрочен план.

Като се вземе предвид и фактът, че БФБ изостава от ръста на останалите източноевропейски пазари (макар че според макроданните икономиката ни е далеч по-стабилна), очаквам позитивно движение на всички индекси до края на седмицата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

az
# 0
15:08 | 26 August 2009
dosega nikvo vlianie ne okazaxa otchetite za dvijenieto na cenite, tva sa pulni divotii... vseki naluchkva v momenta s bezsmisleni prognozi... otcheti, pribirane na pechalbi... are molia vi se
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg