Брокери: Оптимизмът може да се поохлади

1675
Брокери: Оптимизмът може да се поохлади

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима брокери относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през следващите пет дни. Ето и техните коментари:

Иво Толев, управляващ партньор, УД Ултима Капитал Мениджмънт

Търговията през „зелената" част от последните седмици даде по-ясен ориентир за посоката на БФБ. Тази седмица обаче е възможно да станем свидетели на корективно движение и консолидиране на индексите. Влияние от външни новини ще има, но не е задължително БФБ точно да репликира движенията на чуждите пазари.


Основният интерес на всички ще е насочен към това дали ще се запази позитивизмът. Въпреки съществуването му от почти месец насам, все още съм на мнение, че е рано да се очаква категоричен обрат в настроенията на инвеститорите.

В по-дългосрочен план оставам умерен оптимист за развитието в така желаната посока на индексите и очаквам да продължат да се забелязват позитивните индикации - нарастващ брой активни оферти, повишени обороти и апетит към риска.

Конкретно за индексите предполагам, че търговията ще е в следните диапазони: SOFIX - 350/80 пункта, BG40 - около родната си стойност от 100 пункта, BG TR30 - 260/80 и при при имотния BG REIT - 35/40 пункта.

Александър Николов, главен брокер, СИБАНК

Очаквам търговията през настоящата седмица да премине под знака на вече по-умерен оптимизъм, като е непълно възможно да видим и леко отстъпление от достигнатите през предходната седмица нива.

Миналата седмица, някои от борсово търгуваните компании ни изненадаха приятно с добри отчети за първото тримесечие на фона на кризата, което допълнително оправда силните позитивни движения през предходните дни.

Въпреки това тази седмица е по-вероятно да наблюдаваме по-спокойна търговия, като важен тест за пазара и бъдещото му развитие ще бъде добре стартиралото увеличение на капитала на Химимпорт - активността на търговията с правата тяхната цена и в последствие активността при записването им.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

Прогнозите за скорошно тестване на нивата от средата на март все още не дават резултати и по-голямата част от спекулантите на БФБ са настроени положително в средносрочен план.

По реализираните обороти ясно личи отсъствието на институционални инвеститори, което може да не позволи на водещите индекси да задържат нивата, постигнати миналата седмица.

Но не трябва да се забравя, че повечето негативни отчети на компаниите сякаш са калкулирани в цените на дружествата и след подкрепата от положителни сигнали, идващи от цял свят, може да станем свидетели на по-бързо от очакваното възстановяване на родния капиталов пазар.

Все повече инвеститори превъзмогват страха и навлизат на пазара, което би трябвало да увеличени дневните обеми на търговия през настоящата седмица и да запази възходящия тренд.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg