Брокери: Пълна загуба на интерес към местните компании

1535
Брокери: Пълна загуба на интерес към местните компании

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на пазарни участници относно очакваните от тях настроения на БФБ през следващите пет дни. Ето и техните коментари:

Кирил Гарчев, главен дилър, Булброкърс

Динамиката на пазара през последната седмица не говори добре за предстоящото в обозримо бъдеще. Това, за което предупреждаваха някои анализатори, за съжаление, започва до известна степен да се реализира - пълната загуба на интерес към местните компании и акции.

В подкрепа на хипотезата говори и едно проучване на Блумбърг от края на предходната седмица, според което 71% от чуждестранните инвеститори не намират региона на Източна Европа за атрактивен от инвестиционна гледна точка. A не би и могло много по-различно да се тълкува представянето на БФБ в петък, дори и след загубата на съществена част от корелационната зависимост с индексите на развити пазари.

Имам предвид факта, че SOFIX и BGTR30 се повишиха с около 1.5% при отчайващи обеми в момент, когато S&P500 например, проби към нов максимум за годината с обем над средния. Да не говорим за конкретни компании с водещи позиции в секторите си, при които новите максимуми се съпроводиха и с обеми надвишаващи обичайното, дори за последните месеци.

Междувременно трябва да се отбележи и още един детайл - някои от съседните държави също успяха да „се възползват" от позитивната „вълна". В този смисъл многото неясноти около състоянието на икономиката ни и компаниите ограничават интереса на инвеститорите, което не е ясно как ще се промени в обозримо бъдеще - валят прогнози на кредитни агенции и международни финансови институции за свиване на БВП с повече от 5%, политици се упражняват на тема „колко е неясно състоянието на бюджета", а и съществува консенсус, че кризата тепърва ще „взима жертви".

Така че през седмицата едва ли ще видим нещо по-различно освен BGTR30 между 260-270 пункта.

Никола Цокев, старши експерт „Борсова търговия", EFG Securities Bulgaria

През тази седмица очаквам да продължи тенденцията на слаба активност и ниски обороти, характерни за летните месеци. Според мен не се очакват драматични обрати в посоката на пазара, а по-скоро колебливи движения, в корелация с водещите фондови пазари.

Предполагам, че през седмицата борсите в САЩ и Азия ще продължат да бъдат под влияние на оптимизма, свързан с финансовите резултати на компаниите за второто тримесечие, но от друга страна движението им ще зависи от макро данните, които ще се публикуват.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nnn
# 0
10:07 | 27 July 2009
sled po4ti pulna pulen proval pred EU i fondovete,v unison s TOTALNATA zaguba na doverie v sposobnostta na Bulgaristan da svurshi, kakvoto i da bilo po predpisanite preporuki, sledva absoluten bezinteres kkum BG-stan borsi4kata
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg