Брокери: Пазарът е в очакване

1635
Брокери: Пазарът е в очакване

Април започна с колебания за българските индекси, чиито стойности се измениха разнопосочно през изминалата седмица. Какво обаче да очакваме на БФБ-София през следващите пет дни? Този въпрос коментират трима експерти от капиталовия ни пазар:

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

Не очаквам раздвижване на пазара и повишаване на ликвидността през предстоящата седмица, но можем да станем свидетели на силна волатилност в цените на акциите при някои позиции.

Катализатор за евентуални резки движения би било публикуването на тримесечните отчети на компаниите, които биха дали тон за бъдещата посока на БФБ като цяло.

Очакванията за бъдещите търгове за дяловете на Е.ОН също могат да пробудят играчите, но в краткосрочен план очаквам още по-тясна консолидация на индексите и заемане на изчаквателна позиция от страна на купувачите на капиталовия пазар.

Апостол Апостолов, брокер, Ти Би Ай Инвест

През седмицата очаквам отново да станем свидетели на вяла търговия на фона на ниски обеми. Евентуално раздвижване може да се очаква едва след Великденските празници, когато трябва да се публикуват и първите финансови резултати на публичните компании у нас за тази година.

Ако има някакво по-рязко изменение на индексите на БФБ, то по-скоро би било в отрицателна посока. Това би се случило при евентуален по-силен спад на международните пазари, породен от влошаване на ситуацията в Либия и някои страни от Близкия изток, което би довело до още по-високи цени на „черното злато".

Иво Толев, управляващ партньор, Ултима Капитал Мениджмънт

Очаквам консолидационната фаза да продължи с разнопосочна търговия в коридора между 430 и 460 пункта за SOFIX. Въпреки спада от миналата седмица, плавният тренд нагоре от началото на месеца донякъде потвърждава надеждите на инвеститорите, че повишенията вероятно ще продължат.

От друга страна обаче, ниската активност подчертава изчаквателния режим, в който се намират участниците на БФБ и носи нормален отлив от интереса към покупки.

Остават надеждите, че това ще се запази така (само) до първите тримесечни отчети на публичните дружества, които трябва да бъдат публикувани до края на април.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...