Брокери: По-умерен септември

1690
Брокери: По-умерен септември

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на пазарните участници относно очакванията им за търговията през септември. Ето и техните коментари:

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

Отиващият си август се очертава да е сред трите най-добри месеци за SOFIX от създаването му. Рязкото повишение предопределя един далеч по-умерен септември. По-вероятно е в първата половина на месеца да сме свидетели на охлаждане на оптимизма на международните пазари, което да повлияе и в София, но в съпоставима или по-слаба степен.

Цените не са достатъчно високи, за да предизвикат активни продажби на по-значителни обеми, което ограничава евентуални по-дълбоки спадове. Освен това, очаквам второто полугодие да е по-добро от първото за компаниите, което да даде поводи за повече оптимизъм.

Веселин Моров, брокер финансови инструменти, Наба инвест

Силната позитивна вълна, която обхвана капиталовите пазари по света не подмина и БФБ, изразена в ръст от 30% на българските индекси за август. Отличително е нарастването (все още много далеч от средните нива преди 2008 г.) на дневните обеми над тези, реализирани до средата на 2009 г.

Този положителен сигнал не трябва обаче да бъде изваждан от контекста на общата негативна картина в макроикономически аспект, която ще продължи да се влошава до края на тази и вероятно началото на следващата година.

Основните фактори, които биха влияли върху настроенията на инвеститорите през септември са движенията на развитите капиталови пазари и макроикономическите данни за българската икономика. Очаквам да станем свидетели на корекция на силния позитивен тренд на глобалните пазари след достигане на поредица от нови върхове за 2009 г., което да охлади интереса към инвестиции в акции и на нашия пазар.

Отклонение от глобалния тренд бихме наблюдавали при изненадващи макро данни за развитието на българската икономика в средата на третото тримесечие, но за такива резултати липсва фундамент както в политически план - новото правителство все още се запознава със ситуацията и реални резултати могат да се очакват най-рано в края на годината, така и в корпоративен аспект - публичните компании все още индикират за спад на продажбите в следствие на по-слаб износ, намаляващо вътрешно потребление и спад на цените.

Надеждите за добро представяне на българските индекси до края на годината ще бъдат свързани и с подобряване на оперативните резултати на компаниите през трето тримесечие, най-вече в следствие на оптимизиране на разходите и реализирането на еднократни ефекти като продажба на активи или вътрешни преструктурирания.

Ирина Христова, брокер, ФК Евър

Последните няколко седмици се оказаха доста добри за борсовите играчи - индексите отбелязаха значителни ръстове, имаше и известно увеличение на оборотите. Появиха се първите по-стабилни нотки на оптимизъм.

Сега обаче, повечето участници на пазара с нетърпение очакват да видят какво ще се случи през следващия месец.

Със сигурност никой не знае отговора на този въпрос, но сякаш вариантът за плавен ръст е по-вероятен от този за значителен спад на цените. Смятам, че инвеститорите ще останат плахи при вземането на решения, защото неяснотите около развитието на световната криза остават.

Отново движението на българските акции ще корелира с това на международните пазари, но естествено, ще обръщаме поглед и върху случващото се у нас.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
09:09 | 11 September 2009
През септември продължава възходящия тренд в движението на борсовите индекси. Икономическите резултати на публичните дружества не зависят особено от макроикономическите показатели на страната. Статистическите данни за тези показатели се определят обикновено за едногодишен период, докато борсовите индекси са значително по-чувствителен индикатор за промените в състоянието на икономиката на страната, тъй като се определят за много по-малък интервал от време. Българските капиталов и фондов пазари корелират с международните и ръстовете в индексите ще продължат.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg