Брокери: Положителните нагласи се завръщат

1923
Брокери: Положителните нагласи се завръщат

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси за коментар на въпроса „Какво ни очаква на борсата през следващите пет дни?" експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Иво Толев, управляващ партньор, УД Ултима Капитал Мениджмънт

Не изключвам класическия „зиг-заг" около нулата, който наблюдаваме от месеци насам, но са налице сигнали за засилване на апетит към риск и обръщане на тренда. Силата на низходящия тренд се поизчерпа и изчаквателните позиции допринесоха за сегашните цени. При повечето книжа започва да се забелязва критично натрупване в дисбаланса между цена и стойност.

Конкретно за днес - основното събитие ще е началото на търговията с книжата на Арома АД. След 16 месеца запор и безпрецедентно развитие на казуса, акциите на компанията ще бъдат въведени отново за търговия. Очаквам засилена активност по позицията, докато тя намери своя баланс между търсене и предлагане.

По отношение на индексите - конкретно за днешната сесия очаквам зелен финал.

На седмична база е вероятно да продължат наченките за стаблизиране около текущите нива, с лек ръст нагоре. Очаквам повишение и при оборотите. Инвеститорите ще са по-смели, но все още и силно предпазливи. Продължавам да съм на мнение, че точно сега може да се окажат правилните дни за покупки.

Същевременно, основа за развитието на всеки един сценарий пак ще бъдат чуждите настроения. За съжаление, очакванията за корекции навън са все по-осезаеми. Евентуално негативно развитие навън е възможно, но не и задължително, да парира позитивните нагласи тук.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Очакванията ми за търговията с финансови инструменти на БФБ за предстоящата седмица са оптимистични, като може би ще имаме силен старт и отново последващи понижения на индексите през последните дни от седмицата.

Положителните данни, които идват от Еврозоната и симптомите за повишаване на износа на България може би ще се отразят оптимистично върху настроенията на пазара.

Разбира се, посоката ще се диктува от международната търговия, но очакванията ми са към повишаване на индексите. По време на седмичната търговия влияние ще оказват и важни макроикономически новини от САЩ и Еврозоната.

Огнян Дечев, брокер, Популярна каса 95

Предстоящата седмица едва ли ще ни донесе някакви изненади. Вероятно индексите ще се движат около сегашните си нива, още повече, че не се очакват някакви корпоративни новини, а консолидираните отчети едва ли ще повлияят значително на търговията.

Все повече се налага мнението сред инвеститорите, че импулс за покачване на пазара може да дойде след включването на „големите играчи" - пенсионните фондове, дружествата за дялово инвестиране и чуждите инвеститори.

Както е известно, те в голямата си част са консервативно настроени и ще очакват позитивни сигнали от реалната икономика.

До тогава не ни остава нищо друго освен да чакаме търпеливо антикризисните мерки на правителството да повлияят положително на финансовия сектор и индустрията.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Стани фен на Profit.bg във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg