Брокери: Позитивизмът ще възтържествува и през февруари

1777
Брокери: Позитивизмът ще възтържествува и през февруари

Ще задържи ли борсата ни и през февруари темповете на растеж от последните два месеца? Това коментират трима експерти от пазара:

Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител, Бул Тренд Брокеридж

За разлика от последните два месеца февруари се очертава като по-труден за прогнозиране и като че ли ще сме свидетели на чести смени на посоките. Като цяло обаче би следвало пазарът да запази възходящия си тренд, който започна в началото на ноември.


В позитивна посока ще действат както подобряващото се състояние на икономиката, така и все по-сериозното завръщане на инвеститорите към БФБ-София, което започна да се забелязва през януари. Повишената активност на ритейл инвеститорите (дребните инвеститори - бел. р.), както и устойчивото търсене на пакети от някои от ключовите за пазара компании като Химимпорт, ЦКБ, ПИБ и други ще продължат да подкрепят позитивизма на пазара.

Това, което ще действа в обратна посока, са по-скоро незадоволителните отчети за последното тримесечие на много компании, чиито акции бяха на гребена на вълната напоследък, както и усложнената за пореден път международна обстановка - този път заради напрежението, обхванало Северна Африка.

Най-важното събитие за месеца се очертава да бъде избирането на метода за приватизация на Булгартабак, като освен това ключов момент тук ще бъде отговорът на въпроса какво държавата ще реши да прави с натрупаните парични средства както в холдинга, така и в двете му основни дъщерни дружества.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

През месец януари борсовите индекси у нас потвърдиха възходящото си движение, давайки ни силен бичи сигнал за потенциално възходящо движение. Борсовите индекси преминаха ключови нива на съпротива, вследствие на което очакваме продължаване на възходящото си движение.

Последните търговски сесии преминаха при повишени обеми изтъргувани акции при ключови ликвидни емисии, което потвърждава повишения риск апетит от страна на инвеститорите. В краткосрочен план няма някакви очаквания за закриване на големи портфейли от акции, които могат да преобърната настроенията на пазара, каквито събития наблюдавахме през 2010 година.

Икономическата обстановка се подобрява, както очакванията за рентабилността на компаниите се повишава. Това ще повлияе положително на настроенията на БФБ, което ще се акумулира в цените на акциите.

Опасностите, които съпътстват БФБ са ниската ликвидност, лошото корпоративно управление на повечето компании и все още нестабилната обстановка на международните финансови пазари.

В момента SOFIX се намира на ключово ниво и ако пробива на 399.68 пункта се потвърди, очакваме движение до следващата цел 427.42 пункта. По-малко вероятният сценарий е корекция до нива от 384 пункта.

Александър Маджиров, портфолио мениджър, ОББ Асет Мениджмънт

Януари бе успешен за инвеститорите в акции. Решението на ФЕД да запази паричната маса в обръщение, като изкупува дългосрочни ценни книжа с постъпленията от главници, които получават по ипотечни инструменти, стимулира позитивния сантимент на капиталовите пазари. Данните за икономическото състояние на развитите страни също правеха съня на инвеститорите по-спокоен. Индексите в Европа и САЩ достигнаха двугодишни пикови стойности преди новините за задълбочаващата се криза в Египет от края на миналата седмица, което бе използвано като мотив за разпродажби.

На БФБ цареше оптимизъм, който не сме виждали отдавна. Силен ръст на индексите (SOFIX се повиши с 9.88%), съпроводен с повишени обороти.

Какво да очакваме през февруари

След бурния ръст през януари очаквам българската борса да забави своя ръст през този месец. Дори и да има корекция или консолидация, предполагам, че все пак месецът ще бъде позитивен. Отчетите на компаниите са във фокуса на инвеститорското внимание. Някои от тях оправдават очакванията - експортно ориентираните компании, фармацевтичните, част от дружествата свързани с тютюневата индустрия. Някои от дружествата, инвестиращи в недвижими имоти също показват завидни резултати предвид ситуацията в сектора.

Докато други будят съмнения как успяват да си влошат резултатите през четвъртото тримесечие при рязък ръст на приходите. Все още компаниите, разчитащи на вътрешно потребление не могат да покажат задоволително представяне.

През следващата седмица излизат данните за състоянието на пазара на труда в САЩ, което заедно с развитието на ситуацията в Египет и дълговата криза в Европа ще движи пазарите. В България ще се следят с интерес консолидираните отчети за четвъртото тримесечие, както и размерите на бюджетния дефицит.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg