Брокери: Предпазливостта отново е на мода

1563
Брокери: Предпазливостта отново е на мода

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници, относно очакванията им за движението на пазара през следващите пет дни. Ето и техните коментари:

Галя Стефанова, брокер, Статус Инвест

През настоящата седмица не очаквам рязка промяна в поведението на пазара. След като изминалата седмица премина под знака на мечките, има вероятност през настоящата част от изгубеното да се възвърне. Ръстът на реализираните дневни обороти по своему е сигнал, че паричният ресурс се насочва към БФБ.


Добрите изненади отвън подкрепиха пазарите, в частност и българския, но като цяло несигурността продължава да дебне.

Емил Иванов, инвестиционен консултант, Финансова група Капман

През предстоящата седмица очакването ми е за запазване на положителния тренд от последната борсова сесия на БФБ. Като основния борсов индекс SOFIX да продължи бавно да възстановява стойността си.

Очаквам дневните обороти да запазят същия обем. Все още предпазливостта на инвеститорите е определяща за инвестициите на борсата. Въпреки това поскъпването на ликвидни акции и увеличаването стойността на SOFIX от началото на годината до сега е факт.

Новината, която излезе миналата седмица, че Европейската комисия възстановява 115 млн. евро по ИСПА за България за подготовка на пътна инфраструктура се отрази положително на котировките на компаниите в инфраструктурния сектор.

Очакванията ми за инфраструктурния сектор през предстоящата седмица е да запази повишаването си, като не е изключено акциите в сектора да нараснат значително.

Трейс Груп Холд АД подписа договори за реконструкция на път и изграждане на пречиствателна станция на обща стойност 15.6 млн. лв., което ще се отрази на търговията с акции на дружеството.

Иван Овчаров, ръководител „Външни пазари" и брокер „Ценни книжа", ЕЛАНА Трейдинг

Въпреки че основните индекси на БФБ регистрираха леко понижение през изминалата седмица, можем да кажем, че не последваха спада в цените на акциите на световните пазари. Но първия сигнал вече е факт - станахме свидетели на по-ниски обеми на търговия.

През следващите няколко дни липсват данни, които да помогнат раздвижването на търговията. В сряда е последният ден за прехвърляне на правата на Химимпорт АД, което ще доведе до активна търговия по позицията. В същия ден ще се проведе и ОСА на Трейс Груп Холд АД.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg