Брокери: Преосмисляне пасивността при задържане на тренда

2083
Брокери: Преосмисляне пасивността при задържане на тренда

Оптимизмът зарази и инвеститорите на БФБ през изминалата седмица. Но какво да очакваме на капиталовия ни пазар през следващите дни? Какви ще са настроенията и ритъмът на търговия в краткосрочен план? Тези въпроси коментират трима представители от пазара. Ето и техните мнения:

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Вероятно през седмицата ще станем свидетели на известно отстъпление при индексите в резултат на прибиране на печалби от по-спекулативно настроените играчи. Последното силно поскъпване на българските акции може би изглежда като нормална корекция в очите на техническите анализатори, но аз не мисля, че ситуацията е толкова елементарна, че да бъде обяснена с набор от математически зависимости.

Що се отнася до фундаменталните фактори, движещи пазара ни, в тяхната не особено розова картина едва ли ще настъпят съществени промени през следващите няколко месеца и в този смисъл те отдавна са калкулирани в цените.

Случващото се на чуждите фондови пазари също отдавна не влияе толкова пряко на БФБ, като последната седмица бе едно от ярките доказателства за това как у нас могат да се случват коренно противоположни движения в цените. Естествено, тази „изолация" не може да продължи вечно, но вероятността промяната да настъпи през тази седмица е нищожна и затова смятам, че българският пазар ще продължи да се движи по собствен път, поне докато по-големите инвеститори не погледнат отново към него.

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Изминалата седмица бе силно динамична за българския капиталов пазар и водещите индекси завършиха на силно позитивна територия и въпреки ниската ликвидност, търговията бе много динамична.

Основната причина за ниската ликвидност остава пасивността на голяма част от инвеститорите, които все още чакат потвърждение за устойчивост на възходящият ръст.

При запазване на възходящия тренд е много вероятно все повече участници на капиталовия пазар да преосмислят своята пасивност и да рестартират инвестиционните си интереси. Така или иначе каквото и да се случи през август, основните играчи ще изчакат месец септември за потвърждение на постигнатите по-високи нива.

Божидар Павлов, брокер, Статус инвест

На 13.08.2010 (петък) се очакват експресните оценки за ІІ тримесечие на БВП на страната. Преди това ще имаме информация за същия периоди за данните за продажбите на дребно, тези за юли за индекса на потребителските цени и инфлацията, както и производството и продажбите в промишлеността, строителството и търговията, и предварителните данни за търговията с трети страни за юни.

В същото време в края на миналата седмица (06.08.2010) излязоха разочароващи данни за пазара на труда в САЩ, което автоматично се отрази на борсовата търговия.

Логично е, ако нашата борса корелира с чуждите, да очакваме и лека корекция през тази седмица, особено след последните последователни, зелени сесии.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

krammer
# 0
11:08 | 9 August 2010
чакате спад да купите а.... хехе, май няма да го дочакате...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg