Брокери: При нови върхове на Запад, нови върхове и у нас

2022
Брокери: При нови върхове на Запад, нови върхове и у нас

Какво да очакваме през следващите пет дни на Българска фондова борса? Този въпрос коментират трима представители от пазара. Ето и техните очаквания:

Ирина Христова, брокер, ФК Евър

Седмичният ръст на американските и европейските пазари допринесе за подобна развръзка и на родната борса.

През следващите пет дни предпазливостта отново ще окаже решаваща роля за движението на индексите у нас. Несъмнено участниците на борсата изчакват отчети на компаниите за деветмесечито, преди отново да започнат по-активно да търгуват. А повечето от показателите на дружествата ще разберем през последното десетдневие на месеца.

Вниманието на инвеститорите ще е насочено предимно към новините от международните пазари. Резултатите, които ще покажат корпоративните отчети на големите американски компании за третото тримесечие, ще загатнат за силата на икономическото възстановяване в най-голямата икономика в света.

Очаквам през идните дни българските индекси да следват движението на акциите от Уолстрийт и европейските пазари.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

Тази седмица настроенията на инвеститорите както у нас, така и на международните финансови пазари ще се определят от отчетите за третото тримесечие на водещите американски компании. Отчетите на Intel Corp., Johnson & Johnson, Google, Inc., Bank of America Corp. и General Electric Co., ще бъдат публикувани през тази седмица и ще покажат дали те излизат от кризата.

През изминалата седмица Alcoa, Inc. даде добър старт на сезона на отчетите, като показа по-добри резултати от очакванията на анализаторите, излизайки на печалба след три поредни тримесечия на червено. Това спомогна в четвъртък и петък основните пазари да реализират ръст.

БФБ също не остана настрана и след като записа две поредни седмици в червено в петък търговията приключи при нива, по-високи от тези в началото на седмицата.

Въпреки че скоро и българските компании ще започнат да публикуват отчетите си за третото тримесечие, мисля, че инвеститорите няма да им придадат такава тежест. Причина за това ще бъдат ниските им очаквания. Според мен изненадите са малко вероятни и при наличието им те ще бъдат в положителна насока.

Вниманието до края на месеца ще бъде насочено основно към САЩ и Европа, където отчетите на големите корпорации ще покажат дали светът излиза от рецесията. Вече се появиха доста мнения, че ръстът на фондовите пазари изпреварва значително възстановяването на реалния сектор. При приключването на предходния отчетен сезон обаче, повечето компании надминаха очакванията на анализаторите, което стимулира ръста в цените на акциите.

Ако и през този отчетен сезон станем свидетели на такова явление, водещите индекси в САЩ, Европа и Азия ще отчетат нови върхови стойности за годината. В такава среда и SOFIX ще регистрира нови върхове, като надхвърли 511.34 пункта - стойността на затваряне от 17 септември.

Георги Бисерински, изпълнителен директор, КД Инвестмънтс

Поради силната зависимост на българския капиталов пазар от развитите пазари и през тази седмица инвеститорите ще се ръководят предимно от случващото се навън.

Същевременно не трябва да забравяме, че октомври е месец за обявяване на корпоративните резултати за третото тримесечие и мисля, че водещото за инвеститорите ще бъде именно представянето на компаниите за периода.

В тази връзка, по-ясни сигналите за инвеститорите биха дошли от резултатите на големите мултинационални компании, които дават по-пълна представа за развитието на реалната икономика.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg