Брокери: Разпродажбите възкресиха спекуланти и инвеститори

1402
Брокери: Разпродажбите възкресиха спекуланти и инвеститори

Разпродажбите по определени позиции белязаха търговията на БФБ-София през последните три седмици. Какво да очакваме обаче от търговията през предстоящите пет дни? Това коментират трима експерти от пазара:

Тамара Бечева, аналитик, ЕЛАНА Трейдинг

Въпреки че SOFIX успя да завърши с повишение на седмична база, индексът изтри голяма част от първоначалния си ръст. Ниската активност вероятно ще продължи да определя посоката на пазара, а оборотът ще се формира основно от прехвърляния на пакети.

Няколкото поредни неочаквани „удара" в края на октомври и началото на ноември отново поставиха инвеститорите във фаза на изчакване. Ако може да се каже, че имаше нещо положително в сътресенията, то това беше реакцията на пазара.

Инвеститорите показаха, че не се безучастни и се раздвижиха. На фокус ще останат ликвидните позиции. Еврохолд България успя да се възстанови след разпродажбите, както и повечето от дружествата със специална инвестиционна цел, които бяха част от портфейла на Landsbanki.

Срещата на Г-20 през почивните дни вероятно ще се отрази на световните индекси, но едва ли ще има реакция на българските индикатори. Напоследък движението на SOFIX се разграничи от това на международните пазари. До края на месеца се очакват консолидираните отчети на холдинговите компании, които биха могли да раздвижат определени позиции.

Александър Пеев, портфолио мениджър, УД Съгласие Асет Мениджмънт

Многократно съм казвал, че съм положително настроен за възходящ тренд на БФБ. Достатъчен аргумент е, че компаниите в състава на основните индекси бягат значително в пъти от справедливите си стойности.

Освен стабилните отчети на компаниите, не може стойността на акция като Трейс Груп Холд АД (при условие, че компанията печели инфраструктурни проекти на около всеки 15 дни) да спада.

През последните дни ставаме свидетели на разпродажба на пакети по определени позиции, но тези разпродажби съвсем скоро ще свършат и очакванията са ми за дърпане на индексите към възходящия тренд, т.к. цените на акциите не са се възстановили все още от последния им спад след драмата около ППФ-та.

Да не говорим, че сме едни от първите в света по понижение, което противоречи на всякаква икономическа и финансова логика и в крайна сметка нещата не са толкова зле, колкото се представят в публичното пространство.

Тази седмица в САЩ се очаква публикуването на основни икономически данни, като анализаторите са настроени положително към по-стабилното възстановяване на американската икономика. Всеки знае, че когато западните икономики дърпат напред резултатът идва и при нас до 6-7 месеца. За това свидетелства повишението на износа ни.

Ангел Хаджийски, брокер, ИП Капман

Извършеното затваряне на позиции в последните две седмици от страна на Landsbanki Luxembourg S.A раздвижи иначе изпадналия в летаргия пазар на БФБ и събуди част от инвеститорите и спекулантите.

През тази седмица не очаквам драстични промени в активността на инвеститорите, като с интерес ще наблюдавам представителите на финансовия сектор на БФБ.

Най-вероятно е да сме свидетели на изменения в стойностите на индексите под един процент, като очаквам по-голямата част от оборота отново да бъде формиран от пакетни сделки, но все пак е валидно условието, че на нисколиквиден пазар всичко е възможно.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg