Брокери: Седмицата ще е ключова за бъдещото движение на БФБ

2031
Брокери: Седмицата ще е ключова за бъдещото движение на БФБ

Индексът на българските „сини чипове" SOFIX прекъсна през изминалата седмица серията от четири седмични понижения. Какво означава това и какво да очакваме през следващите пет работни дни на фондовата ни борса? Тези въпроси коментират трима експерти от капиталовия ни пазар. Ето и техните коментари:

Иво Толев, управляващ партньор, Ултима Капитал Мениджмънт

С ръста от последната седмица, индексите на БФБ-София заличиха спадовете от предишните две, а BG 40 пресече плюса на месечна база.


Това, което прави впечатление от последния месец е, че за разлика от международните пазари, където имахме корекционни движения и силна волатилност, на БФБ пострада предимно активността, изразена в по-ниски обороти. Заетите изчаквателни позиции от инвеститорите тук донесоха нормален отлив и логична консолидация надолу. Въпреки това, спадът през последните четири седмици е незначителен на фона на нарастването на индексите от началото на годината.

През седмицата очаквам фокусът на чуждите пазари да продължи да бъде насочен към непреодоляната ядрена опасност в Япония и военните удари срещу Либия. Вероятно настроенията на БФБ ще следват донякъде новините и реакциите от там, но със значителна редукция и инертност. Тукашната активност е ниска и местните инвеститори не репликират плътно на чуждите новини, но от друга страна, все още ще бъдат нащрек към развоя на събитията навън.

През последните сесии се забеляза също и леко повишение на оборотите, което подкрепя тезата, че БФБ има потенциал и консолидацията, която наблюдаваме от месец насам, ще възобнови развитието му.

Поради тези факти, ако няма извънредни негативни новини, може да се очаква положителен седмичен край за индексите.

Дали и на месечна база ще успеят да пресекат началните си нива? За момента на SOFIX са му необходими +2.35%. При BG TR30 трябва да видим +1.82%, а имотния BG REIT го делят +0.92% от сегашната му стойност, за да завърши март на плюс.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Предстоящата седмица ще бъде много важна за бъдещото движение на цените на акциите на БФБ, тъй като индексите се намират на диагоналните си съпротиви, които задържат възходящия тренд към момента.

Последните няколко търговски сесии показаха, че въпреки липсата на продавачи на пазара, липсва и търсене на по-високи цени, което прави трудно преодоляването на по-високите нива на борсовите индекси.

Най-вероятно седмицата ще започне на текущите ценови нива на акциите, като е възможен опит за пробив на диагоналната съпротива на SOFIX, което в последствие ще определи и търговията през седмицата. Ако днес SOFIX не успее да пробие нивата от 441.40 и да приключи над тях ще последва консолидация и възможно понижение до 337.30 пункта.

Средносрочният тренд на БФБ се запазва възходящ, като през седмицата най-вероятно ще станем свидетели на опити за пробив на ключови нива на SOFIX около 441 пункта. Ако пробивът бъде потвърден следващата цел на индекса ще бъде 448 пункта. Възможен е сценарий за неуспешен пробив на нивата днес, последваща лека корекция и нови опити през следващите няколко дни.

Владислав Панев, председател на СД, Статус Капитал

Предаването на одитираните отчети за 2010 година и протичането на няколко увеличения на капитала ще са ключовите събития на седмицата. Практиката показва, че много често одиторите променят резултатите на публичните дружества, така че ще следим с интерес отклоненията от вече обявените в края на януари неодитирани отчети.

Доколкото пазарът навлиза във фаза на консолидация, движението на акциите ще бъде определяно в по-голяма степен от техните резултати.

След успешното приключване на подписката на ИнвесторБГ, сега на хоризонта излиза емисията на Еврохолд-България, а предстои и обявяването на резултатите за записване на новите акции от Индустриален холдинг България. Затова и при тези дружества е възможна по-голяма волатилност.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

gogo t.
# 0
12:03 | 28 March 2011
Време е да отсеем плявата от зърното . Става въпрос за посредниците на пазара. Поздравления и от мен за И.Толев.
наблюдател
# 1
10:03 | 28 March 2011
Поздравление за г-н Иво Толев, описанието на пазарната ситуация на БФБ което той дава е много точно. Момчето от Варчев, е тотално объркано и продължава да дава объркани сигнали. Много по-лесно е да каже, че няма никаква идея за това, което се случва отколкото да говори за диагонали, триъгълници. Несериозно е да се опитва да се прави техн.анализ, които не се приема по принцип като методика от пазара, още по-несериозно е да си тренира подобно недуразумение на БФБ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg