Брокери: Сигурно ще има разпродажби и на БФБ

2165
Брокери: Сигурно ще има разпродажби и на БФБ

Анализатори и наблюдатели очакват интересна седмица за финансовите пазари. Поводът това да е така са намаленият кредитен рейтинг на САЩ и дълговата криза в еврозоната. Малко преди приключването на сесията в Япония, основният индекс Nikkei 225 бележи спад от 2.03 на сто до 9112.80 пункта, докато в Хон Конг понижението е от 4.04 на сто до 20 100.20 пункта. Как всичко това ще се отрази на Българска фондова борса - София и ще се задържи ли низходящата тенденция на борсата ни и тази седмица?

Николай Ваньов, брокер, Инвестбанк

Изминалата седмица премина под знака на спадовете, като БФБ-София показа известна корелация със световните пазари. Въпреки това, силно негативните ценови нива отново бяха съпроводени с ниска ликвидност и малко на брой и по обем сделки.


Това е поредното затвърждаващо доказателство за отсъствието на инвеститорски интерес към българската борса. В допълнение, единственият стратегически инвеститор по сделката с Булгартабак-Холдинг - British American Tobacco се отказа от продължение на участието си, което постави холдинга начело на листата с губещи компании през седмицата. За съжаление, това е и показателно за чуждестранните интереси в българските капиталови пазари и икономика като цяло.

Очаквам ниският интерес към родната борса да се запази през тази седмица и това за пореден път да бъде определящо за търговията. По отношение на волатилността, породена от глобалната дългова криза и опасенията от нова рецесия - очаквам тя да окаже известно влияние върху българския капиталов пазар, но то ще е ограничено от ниските обеми на търговия.

Не би било изненада, ако БФБ-Сфия изтрие малка част от загубите от изминалия петък и станем свидетели на няколко зелени сесии, но покачванията биха били ограничени.

Като цяло оставам песимист относно развитието на БФБ-София през идната седмица, както и за сделките с Булгартабак-Холдинг и енергоразпределителните дружества, които пък показаха лоши финансови резултати през изминалата седмица.

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, Бул Тренд Брокеридж

Не е трудно да се прогнозира, че и тази седмица ще бъде тежка за инвеститорите по света и у нас. Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от страна на S&P късно в петък може да създаде перфектната буря по световните пазари, което българските инвеститори неминиуемо ще последват сляпо. Разглеждам това, като нищо повече от добра спекулативна възможност.

Отдавна кредитните агенции за мен са напълно дискредитирани и е учудващо, че някой продължава да им обръща внимание. Проблемите на САЩ не са от вчера, но въпросните агенции просто продължават да вървят след събитията, а не пред тях, както трябва да бъде. И ако САЩ губят от рейтинга си, защо Великобритания например продължава да запазва най-висок инвестиционен статус?

Очаквам централните банки и политиците да атакуват отново през седмицата и да предприемат всякакви възможни мерки за стабилизиране на пазарите. Това е и големият проблем - не се обръща внимание на същинските проблеми, а само на последствията, а именно отражението им върху пазарите.

Сигурно ще има разпродажби на БФБ-София, но инвеститорите не трябва да забравят, че ситуацията тук и на водещите пазари е много различна. Открива се идеална възможност за покупка на по-качествените акции, които бързо ще се възстановят след тази моментна криза.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg