Брокери: SOFIX може да пробва нивото 400-370 пункта

1678
Брокери: SOFIX може да пробва нивото 400-370 пункта

Какво да очакваме на БФБ тази седмица? Това попитахме експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Огнян Дечев, фондов брокер, ИП Популярна каса 95

На пръв поглед прогнозата за предстоящата седмица не е никак лесна. След разразилата се „гръцка" криза, наблюдаваме безпрецедентни атаки срещу общоевропейската валута. По всичко изглежда, че има опасност и за още няколко по-големи европейски икономики.

При това положение няма как българската икономика и фондовият пазар да бъдат спокойни.

По-скоро въпросът е не дали можем да очакваме ръст на индексите, а дали могат да се запазят около сегашните равнища и ако падат, дали ще е с много? Може би ще има опити да се атакува нивото на SOFIX от 400-370 пункта.

Иначе, макроикономически българската икономика не стои никак зле на фона на европейските икономики. Забелязва се и известно съживяване в част от експортните предприятия, които представиха добри тримесечни отчети.

Така че нека не забравяме, че след дългата зима винаги идва пролет и слънцето радва всички.

Христо Томов, инвестиционен анализатор, ИП Карол

Фондовият ни пазар тази седмица се намира на кръстопът. От една страна виждаме острите спадове на развитите капиталови пазари, което вещае натиск на продавачите на БФБ. От друга страна, в противовес се намира изясняването на ситуацията около Гърция, както и приемането на безпрецедентния план за спасяване на еврозоната.

В тази сложна ситуация нашият капиталов пазар има възможност да привлече нови чуждестранни инвестиции, в следствие на изчерпване на потенциала за печалба от инвестиции в развитите пазари.

Във всички случаи, обаче, активизирането на борсовите участници в сегашния момент е по-добро от станалата традиция за последните шест месеца търговия в рейндж.

Александър Маджиров, портфолио мениджър, ОББ Асет Мениджмънт

След разиграла се драма в края на миналата седмица на американския фондов пазар, съчетана с рязко обезценяване на еврото, през настоящата седмица инвеститорите на БФБ ще бъдат доста предпазливи.

Взетите решения за финансова помощ за Гърция, както и формирането на фонд с активи от 750 млрд. евро за други страни от т.нар. група PIIGS на този етап ще възстанови разклатеното доверие в еврозоната.

Икономическият календар в Европа и САЩ е изключително натоварен през тази седмица, но очаквам вниманието на инвеститорите да остане насочено към дълговите проблеми.

Тенденция, която забелязахме и в петък, след позитивни данни за пазара на труда в САЩ, е капиталовият пазар да регистрира нови понижения.

За българската икономика ще бъдат оповестени продажбите на дребно и индустриалното производство за март, както и БВП за първото тримесечие, но и те не очаквам да изместят фокуса от фискалните проблеми в Гърция и еврозоната.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg