Брокери: SOFIX ще достигне 350-360 пункта тази седмица

1696
Брокери: SOFIX ще достигне 350-360 пункта тази седмица

Какво да очакваме на БФБ тази седмица? Това попитахме експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Христо Томов, инвестиционен анализатор, ИП Карол

Тъмният облак, надвиснал над БФБ, няма да бъде разсеян и през настоящата седмица. Макроикономическата стабилност на България е подложена на съмнение от страна на европейските ни партньори, което неминуемо ще се отрази негативно чрез разпродажби и изтегляне на капитали от чуждестранни инвеститори.

При тази ситуация натиск върху някои от ликвидните позиции е твърде вероятен и за това смятам, че нивото от 350-360 пункта на SOFIX ще бъде достигнато през следващите няколко дни.

Трябва да се отчете и фактът, че състоянието на борсата все повече прилича на това от март месец миналата година, когато цените на акциите достигнаха своите абсолютни минимуми. Нека не забравяме обаче, че когато настроенията са най-негативни, точно тогава трендът се обръща и купувачите взимат надмощие.

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

През последните няколко седмици чухме всякакви прогнози за това какво ще се случи на финансовите пазари през следващите месеци и дори години. Като се започне от това, че БФБ-София е едва ли не обречена да върви постоянно надолу, и се стигне до „смъртта" на еврото до една-две години. Освен това, дори бегъл поглед в традиционните финансови медии ще ви убеди, че фалитите на държави от Еврозоната вече не са въпрос, започващ с „Дали", а с „Кога" и „Кой"... САЩ, от своя страна, ще доминират икономически над Европа през следващото десетилетие, поне до момента, в който китайската икономика ги задмине като обем.

Тези и още десетки широко приети схващания за глобалната икономика обаче, са нищо повече от събития с определена вероятност да се случат. Но за сметка на това, прогнозите са правени от специалисти, чието мнение се приема с респект от аудиторията.

Дали обаче прогнозите наистина се сбъдват е друг въпрос. Преди няколко дни попаднах на доста любопитни факти за способностите на специалисти в дадена област и вероятностите, които присвояват на всяка тяхна прогноза. Така например, оказа се че през последните 11 (единадесет) световни първенства по футбол, първононачалните предвиждания на букмейкърите за голмайстор на първенството са се оказали верни един единствен път!

Изводът е - каквото и да ви кажа за това, което може да се случи на БФБ през седмицата или месеца, то няма да има повече стойност от вашата собствена прогноза.

Без значение, дали сте брокер или шофьор на такси. Събитията просто се случват и не мисля, че някой би могъл да прогнозира успешно в дългосрочен план. Ако това беше възможно, джакпотът в ТОТО 2 никога нямаше да оцелее толкова дълго.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимко
# 0
14:06 | 14 June 2010
Пичовете от Карол не знаят къде се намират, без значение кой точно им прави анализите, все за нищо не стават ;)
наблюдател
# 1
11:06 | 14 June 2010
Силен коментар от г-н Тонев за пореден път. истината е, че всякакви прогнози относно излишно истеризираният ни пазар са поставени под съмнения, заради търговията на базата на емоции, а не на анализи. Силно съм скептичен към прогнозите на Карол, които се подиграват с нас броеки вълни, което оставя горчивия вкус за манипулация на пазара, особено след гръмко предоставените им анализи.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg