Брокери: Спокойствие и през май

1453
Брокери: Спокойствие и през май

След силните януари и февруари пазарът ни навлезе във фаза на консолидация. Договорените сделки и преструктуриране на портфейли белязаха търговията през април, а от четирите български индекса, единствен BG 40 записа повишение за изминалия месец, нараствайки с 0.26%. Спадът при останалите три пазарни индикатора за месеца е следният: SOFIX (-0.93%), BG REIT (-0.19%) и BG TR30 (-0.69%).

Представянето на пазара ни от началото на годината остава стабилно и индексите отчитат двуцифрени повишения както следва: SOFIX (+21.79%), BG 40 (+16.9%), BG REIT (+18.34%) и BG TR30 (+18.03%).

Какво ще донесе май за инвеститорите на БФБ-София? Този въпрос коментират двама експерти от пазара:

Тамара Бечева, финансов аналитик, ЕЛАНА Трейдинг

Въпреки публикуването на консолидираните отчети до края на май, не очаквам съществено движение на индексите през месеца. Инвеститорите се нуждаят от силен катализатор да се раздвижат, като той едва ли ще е във финансовите резултати на компаниите. Въпреки това, всяка положителна изненада в консолидираните тримесечни данни ще бъде оценена от пазара, но ефектът вероятно ще е краткотраен.

Конкретни новини по отношение на приватизацията на Булгартабак-Холдинг също ще бъдат отчетени, като това ще се отрази най-вече върху BG 40 и BG TR30, в чиито състав влиза компанията.

През последните два месеца SOFIX остана почти без промяна и това дава добра предпоставка за движение нагоре в краткосрочен период. За последните няколко години, най-силно движение на основния индекс за май е имало през 2008 година - 11%, за 2010 г. индексът е останал без промяна.

Ниските обороти са в основата на текущото състояние на пазара, но не очаквам подобрение на активността през следващия месец. Блоковите сделки ще подкрепят оборота, като не е изключено да видим нови рекорди по най-нисък обем.

Международните пазари отдавна не са движещ фактор за българските инвеститори. Лятото като цяло е спокоен сезон, но това създава предпоставки за изненади.

Божидар Павлов, брокер, Статус инвест

През май се очакват потвърждаващи данни и оценки за основните макроикономически индикатори на страната за Q1 така и тези за април, които ще ни определят посоката за развитие на икономиката до края на годината.

В същото време в края на месеца предстоят да излязат и консолидираните отчети на холдинговите дружества за първото тримесечие на т.г. Очаквам добри резултати от тези холдинги, които съдържат в структурата си предимно експортноориентирани дружества и такива от отраслите машиностроене, металургия и химия.

Логично е, ако нашата борса корелира с международните, да очакваме голяма волатилна търговия и лека корекция през този месец, свързана и с преструктуриране на портфейли по определени качествени позиции.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg