Брокери: Търговията е консолидирана около сегашните нива

1085
Брокери: Търговията е консолидирана около сегашните нива

Четири работни дни ни делят до края на първо полугодие на 2011 година. Изтеклото време ще запомним с изключително динамичните януари и февруари, и постепенното замиране на търговията на борсата, което е в противоречие с многото на брой интересни корпоративни новини. Какво ни предстои до края на седмицата на БФБ-София, коментират експерти от капиталовия ни пазар:

Стоян Николов, генерален мениджър, ПФБК

Негативните настроения на световните пазари, в контекста на фалиращата Гърция и вървящите към дефицит САЩ, обхванаха и България през последните 3 седмици, така че негативният знак не напусна индексите и на БФБ-София. Известен прилив на ентусиазъм завладя инвеститорите при общите събрания на Благоевград-БТ и Булгартабак-Холдинг с традиционно висок дивидент за 2010-та, но летните настроения и липсата на ликвидност през сезона на годишните отпуски оказаха своето въздействие малко по-рано от очакванията тази година.

Въпреки това, през тази седмица продължават общите събрания на публичните дружества и можем да станем свидетели на някои много приятни изненади.

Важни моменти от седмичната търговия ще бъдат сряда (29.06.2011 г.) и четвъртък (30.06.2011 г.), към които дати се отчита доходността на договорните и пенсионните фондове респективно.

Естествено, малко е вероятно да има значителни и резки скокове, но като цяло търговията е консолидирана около сегашните нива и до публикуване на 6-месечните резултати до края на юли е малко вероятно да наблюдаваме сътресения или силни повишения до този момент.

Димитър Георгиев, брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Най-логично е да очакваме днес, както и до края на седмицата, бавният и плавен спад на пазара да продължи. Няма основания за нещо различно, а и сривът на щатския пазар в петък допълнително ще демотивира купувачите. Разбира се, връзката на БФБ със световните пазари отсъства на практика от дълго време насам.

Това, което е (почти) сигурно, че ще продължим да виждаме изключително ниски обороти, а и свързани с това куриозни ситуации, подобни на тази от петък, когато половин час не се сключи сделка на БФБ.

През седмицата предстоят над 80 общи събрания на акционерите на публични дружества, които единствено могат да предизвикат временни вълнения и колебания в цените на отделни акции, но няма да променят тренда на пазара.

На БФБ трудно може да се говори за ясно изразена сезонност в търговията и дори нерядко сме ставали свидетели на приятни изненади от пазара именно през юли и август. Въпреки това считам, че вероятността такива да видим и тази година е твърде малка.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Не мисля, че антирекордите от миналата седмица ще се повторят, но все пак очаквам активността отново да бъде ниска и през тази седмица.

На пазара се забелязва повече интерес към продажба на акции, отколкото към покупки (това се забелязва и по цените на водещи акции) и вероятно тази тенденция ще се обърне или когато цените паднат повече, така че да станат по-привлекателни за покупки, или когато настъпи някакво събитие, което отново да окуражи инвеститорите да купуват, по-скоро събитие свързано с решаване на текущите проблеми на европейските финансови пазари, а именно проблемите в Гърция и другите силно задлъжнели страни от ЕС.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg