Брокери: Търговията тази седмица ще е разнопосочна

1347
Брокери: Търговията тази седмица ще е разнопосочна

Натискът над капиталовия ни пазар продължи се прехвърли и в октомври, като двата основни индекса на БФБ-София SOFIX и BG 40 загубиха в първата седмица на новия месец по 3.15 и 2.25% от стойността си. Ще се задържат ли негативните настроения на фондовата ни борса и през следващите дни - това коментират експерти от пазара.

Борислав Симеонов, брокер, Делтасток

Последните няколко седмици донесоха сериозни понижения на основните борсови индекси, дължащи се не толкова на интензивни разпродажби, колкото на липсата на интерес от страна на купувачите към акциите, търгувани на БФБ.


През новата седмица очаквам разнопосочна търговия и редуване на сесии на повишения с такива на спад, като най-силно влияние върху пазара ще оказват новините, касаещи ситуацията в Гърция.

В понеделник ще бъдат регистрирани за търговия акциите от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд, което би могло да доведе до натиск върху цената на компанията през първите няколко сесии от предстоящата седмица.

Ангел Хаджийски, брокер, Капман

Новата седмица на БФБ-София започна отново със смесени очаквания. На международните пазари видимо се наблюдава известна стабилизация, която частично се прехвърли и на нашия пазар.

По някои позиции, след сериозния натиск от страна на чужди институционални инвеститори и прехвърлянето на няколко по-големи пакета, цените се оттласнаха от дъната, регистрирани миналата седмица и започна търговия в рейндж.

С интерес ще следим и търговията с новите акции от увеличението на капитала на Трей Груп Холд, чиято търговия започва днес. На фокус ще бъдат и „обичайните заподозрени" от ЦКБ АД и Еврохолд България АД след новината от края на миналата седмица относно потвърдените им проспекти за увеличение на капитала.

Петър Пешев, брокер, Бул Тренд Брокеридж

След поскъпването от миналата седмица на международните капиталови пазари, най -вероятно през тази ще видим нова вълна на разпродажби, в синхрон с основният вече мечи сценарий.

Невъзможността на европейските лидери да излъчат решителност относно справянето с дълговата криза е Европа, ще започне отново да тежи върху световните индекси, въпреки намеренията на ЕЦБ и ФЕД да вливат активност в икономиката чрез монетаризирането на активи.

БФБ няма да остане безучастна и като цяло настроението ще е минорно. Стойност ще запазят акциите, които традиционно изплащат дивиденти - най-вече в лицето на някои АДСИЦ-ове. Неспокойна ще остане и търговията с акциите на тютюневите производители (БТХ, София БТ, Благоевград БТ). Мъглата около реалният собственик на тютюневият холдинг и неясните бъдещи намерения на новия мениджмънт, относно оперативното, финансовото и борсово бъдеще на трите компании, продължават да държат инвеститорите в напрежение.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nair
# 0
07:05 | 12 May 2012
Which came first, the problem or the solution? Luckily it doesn't mtaetr.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg