Брокери: Трудно ще се променят инвеститорските нагласи

2019
Брокери: Трудно ще се променят инвеститорските нагласи

Световните фондови пазари регистрираха съществен ръст през последните три седмици, който обаче не се отрази на българските борсови индекси.

Дали тази тенденция на липса на корелация ще продължи и през тази седмица и какво да очакваме да се случи на БФБ - ето мнението на специалистите:

Петър Пешев, доктор по икономика, Управител на ИП „Бул Тренд Брокеридж“

Много са факторите за неслучването на така дългоочакваното борсово възстановяване, но ми се струва, че ново поколение участници на пазара ни трябват, за да се възроди дългосрочният бичи тренд.

Всички ние, които преживяхме и добрите години преди колапса на БФБ от 2008-2009 г., и лошите години след това, като че ли сме твърде мнителни в момента, което, чисто психологически, пречи пред въвличането на нови емитенти, инвеститори и капитали в момента.

Често обичаме да сравняваме българските публични компании и борсови практики с чуждестранни, но дали са били по-добри инвестициите във Volkswagen преди Дизел гейт, инвестициите във FXCM Inc преди решението на Швейцарската централна банка или инвестициите в гигантите RWE и EON преди решението на германското правителство да заложи на ВЕИ и да стимулира закриването на ядрени мощности?

Разбира се, че родните публични компании в голямата си част имат множество трески за дялане, но като инвеститорски очаквания и нагласи като че ли поляризацията е твърде голяма и от едната крайност през 2005-2007 г. сега се намираме в другата - борсовата депресия. 

Наскоро в медиите бе широко цитирано поредното изследване на Глобалния предприемачески мониторинг (Global Entrepreneurship Monitor), според което България е на последно място в ЕС по брой предприемачи и на такива в процес на стартиране на предприемачески инициативи.

Рисковият толеранс изглежда е много нисък, което рефлектира в ниска предприемаческа енергия. Тези данни лесно могат да се транспонират и върху борсовия пазар, трансформирайки се в слаба борсова активност.

Николай Ваньов, експерт отдел „ФИ и деривати“ в Инвестбанк

След поредната седмица на минимални обороти и анемични движения на основните индекси на БФБ, очакванията за следващата и дори следващите такива няма как да се по-различни.

Във фокуса на инвеститорското внимание се оказва Булгартабак Холдинг, като проблемите на тютюневия конгломерат изглежда тепърва започват да се разкриват.

Колкото до общото състояние на пазара, то остава непроменено. Инвеститорският интерес е все по-илюзорно понятие за БФБ, като все по-нормално става седмичните обороти на изтъргуваните лотове на компаниите в основните индекси да не надхвърлят 1 милион лева.

Поне към текущия момент няма изгледи това да се промени, въпреки ръстовете на основните в глобален аспект пазари и въпреки свръхликвидността на почти всички финансови системи.

Апатията, обхванала БФБ, явно е резултат от фундаментални проблеми в самия пазар, както и в икономическата и бизнес реалност в България, като за да бъде възвърнат инвеститорският интерес, са необходими сериозни институционални и бизнес усилия, за каквито идеи не се виждат.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg