Брокери: Умерен оптимизъм на пазара

1105
Брокери: Умерен оптимизъм на пазара

Индексът на българските сини чипове SOFIX регистрира второ поред седмично повишение миналия петък. Дали движението ще се запази през тази седмица, това коментират експерти от капиталовия ни пазар:

Николай Грънчаров, ръководител отдел „Брокерски услуги", Емпорики банк България

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, прибави 1.67% в петъчната търговия до ниво от 418.41 пункта и приключи седмицата с ръст от 1.71%, а BG 40 се покачи с 1%. През последния месец сме свидетели на странично движение на индексите, а възходящият тренд на ценовите нива на отделни компании е по-скоро изключение, отколкото тенденция.

Очаквам подобно развитие и през текущата седмица - без резки промени, ниска ликвидност и малък обем, ако изключим размяната на предварително уговорени пакети акции. Проблемите на БФБ остават актуални и евентуално подобряване на ликвидността и ценовите нива очаквам в края на месеца при излизането на корпоративните новини.

В краткосрочен план оставам примерено позитивен. Световните финансови пазари реагираха положително на новините около гръцкия дълг и предприетите мерки, с което текущата несигурност, която водеше до определени разпродажби на родната борса, намаля. Проблемът обаче е далеч от разрешение, което предполага да остане в полезрението ни за евентуални новини и промени.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

С изключение на последните две сесии от първото тримесечие, борсовата търговия през последните седмици се характеризира с ниски обороти, съсредоточени в няколко предварително договорени сделки.

В същото време международните пазари са свидетели на много динамична и волатилна търговия. След спадовете, свързани с гръцката дългова криза, пазарите записаха серия от положителни сесии, които ги изведоха в близост до най-високите им нива през годината. В петък обаче данните за заетостта в САЩ бяха много разочароващи, в следствие на което индексите завършиха в червено.

Слуховете за неспособност на някои италиански банки да покрият „стрес-тестовете" доведоха до разпродажби на дългови книжа на периферни страни от еврозоната. Днес азиатските борси също отчитат спад, след публикуваните данни за по-висока от очакваното инфлация в Китай. Очаквам негативният сентимент да се запази и в европейската търговия.

През последните седмици БФБ загуби почти изцяло корелацията си с външните пазари. Родният пазар пропусна почти всички дневни и седмични флуктуации на развитите пазари. По-силно движение навън обаче неминуемо ще предизвика раздвижване и у нас.

Започващата седмица ще е бедна на корпоративни събития, като освен няколко общи събрания на акционерите не се очакват интересни новини. В тази връзка очаквам търговията да продължи да бъде вяла, а индексите да се движат в рамките на 1.0% - 1.5% спрямо затварянето на пазара в петък.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg