Брокери: Външни фактори ще диктуват търговията през април

1519
Брокери: Външни фактори ще диктуват търговията през април

Българският фондов пазар си „даде почивка" през март и за разлика от силните януари и февруари, българските индекси приключиха месеца разнопосочно. Индексът на българските „сини чипове" отчете понижение от близо процент на месечна база и затвори на 445.43 пункта. Тук е редно да споменем, че индикаторът успя да навакса изоставането си до средата на март през втората половина на месеца. Загуба отчете още и BG TR30 (-0.17%, 360.73 пункта). В противоположна посока се намират BG 40 (+1.25%, 133.73 пункта) и BG REIT (+1.9%, 51.4 пункта).

Но всичко това се случи през вече миналия месец, а какво можем да очакваме през април? Този въпрос коментират двама експерти от капиталовия пазар.

Благовест Крачев, брокер, Карол

След доста слабия месец март, повечето инвеститори са в очакване на подновяване на позитивния тренд. Дали това ще стане през април зависи от много фактори, които освен вътрешни за пазара ни, са до голяма степен и външни, което прави повече въпросителните.

Пазарът ни има вътрешен ресурс за по-голям ръст от видяния до момента и който ако стартира, ще привлече и външни участници. Несигурността в момента идва от международната обстановка в Арабския свят и Япония и освен това неубедителните движения на международните борси.

Анализатори по света препоръчват в подобни моменти да се стои извън пазара, което се отразява в слабите движения на индексите, а това допълнително отблъсква инвеститори. До голяма степен България също е повлияна от това.

В момента се наблюдават ръстове у нас, които са само по отделни позиции и до голяма степен са свързани с края на тримесечния отчетен период, но те все пак могат да дадат начало на нова позитивна вълна. Не бих се ангажирал да прогнозирам, дали това ще стане сега или на по-късен етап.

През 2010 г. видяхме, че с оглед на сегашната ситуация на пазара, спадовете могат да продължат повече отколкото очакваме и в момента би било прибързано да направим точна преценка. Бих препоръчал на инвеститорите да следят конкретни акции през текущия месец, към които се концентрира интересът, а не към пазара като цяло.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, ПОК ДСК-Родина

Април трябва да се разглежда през призмата на предстоящото решение на ЕЦБ относно лихвите в еврозоната. В случай, че централната банка даде сигнали за промяна в политиката си и навлизане в цикъл на повишаващи се лихви, това би довело до натиск върху европейските пазари, който ще се пренесе и на БФБ.

Проблемите в периферията все пак могат да натежат при определянето на новите лихвени нива.

На местна почва предстои да се запознаем с отчетите за тримесечието, като според мен ще сме свидетели на продължаваща тенденция към подобряване на финансовото състояние, макар и с по-нисък темп. Очаквам да видим изненадващо добри резултати на определени компании от състава на водещия индекс.

В заключение смятам, че април ще е добър месец за българските акции, като това колко ще е добър ще зависи от случващото се в международен план.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg