Брокери: Въпросът е дали сме достигнали краткосрочно дъно

1466
Брокери: Въпросът е дали сме достигнали краткосрочно дъно

Търговията през изминалата седмица на БФБ-София бе изключително динамична. Има ли повод страстите да се успокоят през следващите пет дни и какво да очакваме на капиталовия ни пазар?

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Търговските сесии на БФБ-София бяха повлияни през последните няколко дни от движенията на международните фондови борси. Разпродажби на активи се наблюдаваха и тук, което ни кара да мислим, че през тази седмица корелацията ще се запази. Липсата на спекулативен капитал у нас и ниската ликвидност ще усили движенията в двете посоки, но очакванията ни са за положителна търговска сесия в понеделник и опит на SOFIX за тест на нивата от 391.25 пункта следващите два дни. Ако тези нива бъдат пробити и индексът затвори над тях, очакваме следващата цел да бъде 405 пункта.


Динамичната обстановка на международните фондови пазари ще се запази и през тази седмица, като волатилността ще бъде висока. Това може да доведе до висока предпазливост на участниците на БФБ и развитие на негативния сценарий в средата на седмицата - тест на нивата на SOFIX около 377.53 пункта. Разбиването на тези нива ще определи и следващата цел от 368.55 пункта.

Въпросът сега е дали индексите са достигнали някакви краткосрочни дъна, а отговор на този въпрос ще ни даде развитието на търговията през следващите няколко търговски сесии.

Днес очакваме надмощие на купувачите и повишение на борсовите индекси, като най- вероятно SOFIX ще пробва нивото 388.20 пункта. Въпреки това ниската ликвидност и страхът на инвеститорите могат да доведат до закриване на част от дългите позиции при достигане на някои по-високи цени, което да определи и краткосрочни съпротиви на пазара през тази седмица.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

След волатилната минала седмица, очакавам търговията на БФБ-София да започне да се успокоява и да станем свидетели на консолидация на цените на компаниите около текущите нива.

До края на месеца трябва да станем свидетели и на публикуване на консолидираните отчети на холдинговите дружества, което също може да помогне за определяне на краткосрочен тренд на пазара.

Разпродажбите, които наблюдавахме през изминалите дни не би трябвало да продължат с такава сила и може би повечето играчи на родния капиталов пазара ще заемат отново изчаквателна позиция.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg