Брокери: Време е за една здравословна корекция

2450
Брокери: Време е за една здравословна корекция

Българските индекси отчетоха сериозни повишения през миналата седмица - SOFIX (+5.22%), BG 40 (+2.54%), BG REIT (+2.4%) и BG TR30 (+3.08%), в чиито край обаче надделя желанието за закриване на позиции. Оптимистичните настроения от края на миналата година се пренесоха и през 2011, като изменението на пазарните индикатори от януари насам е следното - SOFIX (+17.12%), BG 40 (+11.95%), BG REIT (+9.39%) и BG TR30 (+14.68%). Несъмнено интересен е въпросът за това, какво ни очаква на БФБ-София през следващите пет работни дни! Именно това коментират и трима експерти от пазара:

Апостол Апостолов, брокер, Ти Би Ай Инвест

След силния ръст от последните две седмици, очаквам през следващите пет работни дни да станем свидетели на известна корекция на цените, което ще бъде здравословно за пазара, като цяло и ще затвърди позитивния тренд на БФБ, който наблюдаваме от началото на годината.


Очаквам известна корекция в цените на акциите, които се повишиха в най-голяма степен, като тези на ПИБ, ЦКБ, Трейс Груп Холд, Стара планина Холд, Химимпорт и други.

Възможно е някои от дружествата като БАКБ и Енемона, които изостанаха от общия ръст, вследствие на засилени разпродажби, да отбележат известен ръст. Има сигнали за връщане на интереса към инвестиции в дялове на взаимните фондове у нас, което е предпоставка за запазване на високите обороти на БФБ от последните дни.

Корелацията на индексите у нас с тези на международните борси е много ниска от началото на годината и ако няма някакви по-съществени сътресения на световните капиталови пазари очаквам тази тенденция да се запази и през следващата седмица.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, ДСК Управление на активи

През следващите пет работни дни очаквам висока волатилност и обороти на БФБ. Предвид на рязкото покачване на пазара от началото на годината, напълно нормално е част от инвеститорите и спекулантите да приберат част от натрупаните печалби, което би оказало натиск върху цените на акциите.

От своя страна, това ще е добре дошло за пазарните участници с изострен апетит за риск, които биха се възползвали от ситуацията за попълване на своите инвестиционни портфейли.

Напълно очаквано, отчетите на публичните компании показаха солидни финансови резултати, основно заради възстановяване на чуждите пазари - тенденция, която очаквам да се запази и през тази година при липса на катаклизми на световната икономика. През 2011 година възстановяване ще има и за дружествата, ориентирани към вътрешния пазар, макар и не с темповете, които постигнаха компаниите-износителки.

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Въпреки високите температури навън и очакванията те да се задържат през цялата седмица, вероятността борсовите индекси да направят същото изглежда сравнително малка. След почти вертикалното излитане, започнало преди месец, известно охлаждане на емоциите е почти неизбежно предвид впечатляващия и дори плашещ ръст в цените на повечето публични дружества.

Както сподели един колега през миналата седмица, вече е трудно да се говори за подценени компании, а дори напротив - очакванията, калкулирани в цените на доста акции ги прави податливи на бързо променящите се настроения на спекуланти и малки индивидуални инвеститори. От друга страна обаче, видимо нарасналия обем свежи пари на пазара и негласното съревнование за доходност между колективните инвестиционни схеми, са фактори, които за момента подкрепят цените и едва ли ще видим голяма и продължителна корекция.

В тази светлина, предстоящата седмица вероятно ще се окаже не толкова оптимистична, колкото предишните, но и далеч от фиаско за българските акции. Волатилността вероятно също ще отбележи известен спад, преди местните участници да решат окончателно по кой път да поемат. Що се отнася до чуждите инвеститори и мненията, че те отново се интересуват от нашия пазар, трудно ми е да повярвам, че след три години на спад и един месец на силни повишения някой ще промени диаметрално мнението си за БФБ.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ra4eto
# 0
11:02 | 7 February 2011
Време е да започнете да правите пари. Търтей.
клиент
# 1
10:02 | 7 February 2011
Време ви е за един здравесловен е..н от клиентите ви май.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg