Брокери: Всички чакат и не прибързват с действия

1529
Брокери: Всички чакат и не прибързват с действия

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси за коментар трима експерти от пазара. Ето и как те отговориха на въпроса „Какво да очакваме на БФБ тази седмица?":

Огнян Дечев, брокер, Популярна каса 95

Предстоящата седмица едва ли ще предложи нещо ново на инвеститорите. Вероятно ще продължат разпродажбите в малки обеми и на борсата ще властват летаргични настроения.

Това, което наблюдаваме от близо месец е, че рязкото падане на индексите спря и е много малко вероятно да видим отново второ дъно, близко до нивата от февруари 2009 г.

Разбира се, тази прогноза ще се сбъдне при условието, че ще бъде овладяна кризата на "дефицитите" в Европа и постепенно се успокоят финансовите пазари.

По-важен е въпросът, кога можем да очакваме импулс за покачване на фондовата борса.

Отговорът е пряко свързан с обещанията и действията на правителството - дали ще се извършат приватизационните сделки с Булгартабак-Холдинг и енергоразпределителните дружества до края на 2010 г. през Българска фондова борса.

Иначе по традиция месеците за покачване на българските индекси след лятото са обикновено септември октомври, като същите продължават да са на рекордно ниски нива спрямо европейските индекси.

Христо Томов, брокер, ИП Карол

Изразът „лятна ваканция" може да се употреби за характеризиране на сегашната ситуация на БФБ. Рекордно ниските обороти, липсата на сделка за повече от десет минути, като че ли станаха ежедневие и всички ние свикнахме с това.

Купувачите и продавачите са в изчаквателна позиция и не прибързват със своите покупки и продажби, докато не съзрат някакъв катализатор, който би могъл да промени статуквото. Всичко това вещае минимални изменения на българските индекси през тази седмица.

В средносрочен план интерес би предизвикало търговото предложение за Оргахим, след като миналата седмица стана ясно, че то влиза в сила с мълчаливото съгласие на Комисията за финансов надзор.

Това корпоративно събитие може да се разглежда като барометър на инвеститорските настроения, като на него може да видим дали нуждата от ликвидни средства е все още на преден план.

Апостол Апостолов, брокер, Ти Би Ай Инвест

Личната ми прогноза е, че ни очаква още една спокойна седмица на БФБ. Не се чакат новини, които евентуално да повишат обемите на търговия. Най-вероятно и цените на повечето акции ще останат на сегашните нива.

Влияние върху борсовата търговия у нас може да окаже единствено някаква рязка промяна на настроенията на международните пазари, която обаче е малко вероятно да се случи.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg