Брокери: Запазване на положителната посока

1179
Брокери: Запазване на положителната посока

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници за очакваните от тях настроения на БФБ през следващите пет дни. Ето и техните коментари:

Ваня Борисова, изпълнителен директор, БГ ПроИнвест

Преди около месец коментирах, че летните отпуски и традиционното лятно затишие не биха могли да бъдат истинската причина за охлаждане на интереса на борсовите участници. Последните две седмици действително потвърдиха това и носталгично напомниха за „горещите" борсови лета отпреди няколко години. Видя се, че е достатъчно един-двама участници да преодолеят апатията и да пристъпят към действие, за да ги последват останалите и в крайна сметка ефектът да е забележим.

Значително по-добрите от очакваните отчети на компаниите, както и усещането за край на рецесията отвъд Океана и оттам в останалия развит свят, вдъхнаха на свой ред увереност и на инвеститорите на българския капиталов пазар. Стремителният борсов ръст през последните две седмици провокира и сравнително по-високи борсови обороти, но далеч не достатъчни, за да намалят рисковете от неликвидност за инвеститорите.

Продължавам да смятам, че основен проблем на капиталовия пазар в България си остава ниската ликвидност и малките за чуждестранните инвеститори обеми, още повече, че на този етап е твърде рано да говорим за формиране на достатъчно силна, трайна и устойчива позитивна тенденция.

В този контекст очаквам предстоящата борсова седмица да е съпроводена с осмисляне на емоцията и съответно да е заредена с умерен, по-рационален оптимизъм. Считам за логично запазването на положителната посока в седмичен план, но по-скоро лишена от резки и стръмни движения.

Разбира се, участниците на капиталовия ни пазар трябва да наблюдават с изострено внимание действията, развиващи се на глобалната инвестиционна сцена, защото струва ми се, те ще бъдат фактор със сериозна тежест през следващите месеци.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Седмицата се очертава трудна за прогнозиране, тъй като тя следва една от най-силните седмици на БФБ от много време насам. Логично си задаваме въпросът дали не е дошъл моментът за охлаждане на ентусиазма и прибиране на печалби? На този етап евентуална корекция вероятно няма да обърне тренда.

Веселин Моров, брокер, Наба Инвест

Силната вълна на оптимизъм, обхванала инвеститорите на БФБ през последните 12 борсови сесии помогна на водещия индекс SOFIX да скъси разликата в доходността си от регистрираните дългосрочни нива през март, спрямо регионалните развиващи се пазари и вдъхна надежда, че българската икономика ще започне да се възстановява по-бързо от предварителните очаквания.

След излизане на положителните резултати относно БВП на редица развити икономики и в очакване на данните за второ тримесечие на родния БВП, очаквам успокояване на тренда и движението му в по-тесни граници, предвид нестабилността на международните пазари, на която ще станем свидетели през настоящата седмица.

Запазването на по-високите обеми на търговия от последните няколко борсови сесии (в сравнение с обемите на търговия през последните 2-3 месеца) би било добър индикатор за привличане на свежи дългосрочни капитали на нашия пазар, които да пренебрегнат краткосрочната алтернатива на доходността от банковите депозити, за сметка на дългосрочната такава от инвестиции на капиталовия пазар.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg