Брокери: Запазване на текущата ситуация през настоящата седмица

1548
Брокери: Запазване на текущата ситуация през настоящата седмица

Какво да очакваме през следващите 5 дни на Българска фондова борса (БФБ), коментират за Profit.bg експерти от пазара:

Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг

Очаквам през настоящата седмица на борсата да се запази текущата ситуация. SOFIX почти изтри загубите от началото на годината, но търговията с компонентите на индекса остава слаба. Блоковите сделки ще формират основна част от общия обем. Въпреки слабото раздвижване, индивидуалните инвеститори все още са встрани от пазара. За да се върнат, трябва ясно изразена посока на индексите и сигнал за приток/отлив на капитал. Спредовете между офертите купува и продава са широки и това обуславя волатилното движение.

Неконсолидираните отчети останаха незабелязани и няма причина през тази седмица да бъдат отразени от инвеститорите. Интересът към дружествата със специална инвестиционна цел ще се задържи. Международните новини нямат отражение върху БФБ.

Петър Пешев, брокер, Бул Тренд Брокеридж

От поведението на световните капиталови пазари личи, че 2012а година няма да е по-лоша от 2011 година. Те са изпреварващ индикатор за стопанската активност, така че най-големите песимисти ще бъдат разочаровани. В този ред на мисли, външното влияние върху икономиката и представянето на БФБ няма да е негативно.

Очакванията ми са за спокойна седмична търговия на борсата, като сегментирането ще продължи между компаниите, споделящи парични потоци с акционерите си и всички останали.

В първата графа попадат най-големите АДСИЦ-ове, като „Адванс Терафонд”, „Еларг ФЗЗ”, „Фонд за недвижими имоти България”, „Булленд Инвестмънтс” и отчасти „ФеърПлей Пропъртис”, които силно повишиха пазарната си оценка през последните месеци, именно заради добрата дивидентна доходност и перспективите пред тях.

Инвеститорите търсят сигурното и, едва след като изчерпят ценовия потенциал на тези компании, ще могат да включат радара си и за останалите. В полза на това твърдение е фактът, че добрите четиримесечни и предварителни годишни резултати, налични във финансовите отчети на редица дружества, не бяха отиграни изобщо.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Patricia
# 0
15:06 | 18 June 2012
I'm ipmressed by your writing. Are you a professional or just very knowledgeable?
tamara
# 1
09:02 | 6 February 2012
tamara ot kude znaesh che shte ima blokowi sdelki???
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg