Булгартабак-Холдинг с инвестиционна програма през 2007 г. за над 28 млн. лв.

938
Булгартабак-Холдинг с инвестиционна програма през 2007 г. за над 28 млн. лв.

Инвестиционната програма на Булгартабак-Холдинг за 2007 година е изготвена на база заложените за изпълнение инвестиционни проекти в Бизнес програмите на дъщерните дружества, които в голяма степен са повлияни от присъединяването на България към ЕС и произтичащите от това промени за системата, според годишния доклад на дружеството, предоставен на БФБ.

Предвидените средства за изпълнението й са на обща стойност 28.335 млн. лв , в т. ч. за нови инвестиции – 17.897 млн. лв., както и инвестиции за реконструкция и модернизация - 10.438 млн. лв.

Средствата за нови инвестиции, свързани най–вече с увеличение делът на “слим” цигарите и други по-нестандартни продукти са почти двойно повече от тези за реконструкция и модернизация.

С реализацията на програмата се цели внедряване и развитие на нови технологии при обработката на тютюна и производството на тютюневите изделия, водещи до подобрение на количествените и качествените параметри, снижение на енергоемкостта, подобряване контрола на физико-химическите параметри на крайния продукт, в съответствие с европейските изисквания и намаляване разходите на основен и спомагателни материали.

С цел запазване дела на вътрешния пазар и експорта, акцента ще бъде насочен към разработване на нови продукти и формати на цигари и опаковки, водещи до развитие на асортиментната структура в системата на БТХ, както и усъвършенствуване на наложилите се.

От началото на 2007 г. влизат в сила всички изисквания за ограничаване на вредностите в цигарите, в съответствие с европейските норми. Предвижда се 21.400 млн. лв. да бъдат осигурени с инвестиционни кредити, а останалата част в размер на 6.935 млн. лв. се обезпечават със собствени средства.

Инвестиционните програми на дъщерните дружества са обвързани и със “Стратегията за приватизация” на БТХ, като включват обновление, реконструкция и модернизация на производствените мощности в дружествата.

За 2006 г. даренията от Булгартабак-Холдинг АД към Фонда за финансиране на социалните последици от преструктурирането и приватизацията - за изплащане на обезщетения за прекратяване на трудови възнаграждения са 4 млн. лв., от които през трето тримесечие – 2 млн. лв. и четвърто тримесечие – 2 млн. лв.

Процедурите по продажба на дружествата с открита процедура от 2006 г. следва да приключат или да бъдат на финален етап до края на юни 2007 год. По отношение на Гоце Делчев-БТ АД е определен метод за продажби публично предлагане на Българска фондова борса - София АД, Кърджали-БТ АД - публично оповестен конкурс с единствен критерий за оценка на подадените оферти – предложена покупна цена.

По отношение на четирите цигарени предприятия в началото на 2007 г. са взети решения за откриване на процедури за продажба. Очакваното финализиране на процедурите е до края на 2007 г.

Към настоящия момент са предвидени прогнозни приходи от продажба на акционерни участия през І-во тримесечие за 2007 г. – 2.308 млн. лв., а за ІІ-ро тримесечие – 6.95 млн. лв., ІІІ –то тримесечие - 37.528 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg