COBOS-ът Ви изглежда по-различен?- Проблемът не е във вашия компютър!

1588
COBOS-ът Ви изглежда по-различен?- Проблемът не е във вашия компютър!

Ако сте си влезли в платформата COBOS и нещата ви изглеждат по-различни и малко по-странни, не се учудвайте - проблемът не е във вашия компютър, а се дължи на стартирането на новата търговска платформа Xetra.

В графата "Портфейл", където традиционно сте свикнали да виждате притежаваните от вас акции, ще видите някакви странни и непознати кодове, с които е добре да започнете да свиквате, защото това са и новите абревиатури на компаниите.

И ако за някои компании можете да направите аналогия, например 5ORG някак си ви подсказва, че е Оргахим, то за други ще е доста трудно да ги свържете с името на компанията - например 5SR по нищо не ви подсказва, че е Стара планина холд.

На бутон "Куп/прод." са изредени цифричките от 0 до 9, с които започват новите кодове на компаниите, като до тях са и латинските букви от "А" до "Z". За улеснение на потребителите там са и имената на компаниите с новите кодове.

Портфейлите от акции, които наблюдавате, са изчистени, като трябва отново да си ги направите.

Като цяло прозорецът на СОВОS изглежда малко по-голям (или поне на мен така ми се струва), с разширено поле за наблюдение на акциите, където са добавени и някои нови допълнения.

Освен традиционните полета "Купува" и "Продава", под които виждате офертите и последна цена, има още бутон с "Фаза", където се обозначава фазата на търговия, например PRETR ще рече "притрейдинг", или "предварителна търговия".

Специалистите са на мнение, че през тази седмица най-вероятно търговията ще бъде относително по-скромна и "предпазлива" до свикване с новата платформа.

Коренна промяна ще претърпи и начина на търговия, като тя ще е съставена от няколко фази.

Времетраенето на търговската сесия варира в зависимост от конкретния вид инструмент, както и от пазара, на който е регистриран. Конкретното времетраене на сесията за емисиите, търгуващи се непрекъснато, е както следва:

09:00 – 09:20 Pre-trading, предварителна търговия
09:20 – 09:30 откриващ аукцион
09:30 – 10:50 непрекъсната търговия
10:50 – 11:00 междинен аукцион
11:00 – 13:40 непрекъсната търговия
13:40 – 13:45 закриващ аукцион
13:45 – 16:00 Post-trading

За емисиите, търгуващи се само посредством аукциони, търговската сесия е както следва:

09:00 – 10:50 Pre-trading
10:50 – 11:00 откриващ аукцион
13:40 – 13:45 закриващ аукцион
13:45 – 16:00 Post-trading

По време на непрекъснатата търговия всяка новопостъпила поръчка в системата незабавно се проверява за изпълнение срещу вече активните насрещни поръчки, съобразно присвоените им приоритети. Поръчките могат да бъдат изпълнени изцяло или частично, или изобщо да не бъдат изпълнени, като в последния случай се сортират по цена/време.

Аукционите са период от време, през който въведените поръчки не се изпълняват, дори и да са насрещно изпълними. След изтичането на този период се стартира изпълнение на поръчките по единна цена, определена от системата, по такъв начин, че да бъде максимизиран изпълненият обем.

По време на предварителната фаза (рre-trading) участниците на пазара могат да въвеждат поръчки и котировки, за да подготвят същинската търговска фаза, както и да променят или изтриват съществуващи такива.

През последващата търговската (рost -trading) фаза могат да бъдат въвеждани нови поръчки, както и съществуващи такива могат да бъдат променяни или изтривани. Нововъведените поръчки се вземат предвид за съответния метод на търговия през следващия търговски ден. Предварителната и последващата фази са еднакви за всички емисии акции, за разлика от фазата на търговия.

По време на pre- и post-trading фазите борсовите членове могат да оповестяват информация и за сключените от тях сделки извън регулиран пазар с допуснати до търговия финансови инструменти.

Откриващият, междинният и закриващият аукциони се състоят от фаза на въвеждане на поръчки (кол-фаза) и фаза на определяне на цена.

Всички поръчки и котировки за дадена емисия се допускат от системата, всички поръчки тип „айсберг” участват с пълния им обем. След изтичането на кол-фазата и в случаен момент в рамките на следващите 30 секунди системата пристъпва към сключване на една или повече сделки, ако са налице насрещно изпълними поръчки.

Цената на аукциона е тази цена на лимитирана поръчка, при която е налице най-голям изпълним обем. До определяне на цена на аукциона не се стига, ако няма изпълними поръчки.

Инвеститорите могат да се радват и на нов сайт на БФБ, който, като цяло ми се струва, можем да определим като "по-лъскаво син".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg