Д. Димитров: Без превес на купувачи или продавачи днес

1023
Д. Димитров: Без превес на купувачи или продавачи днес

„Вниманието на инвеститорите през последните седмици е насочено към Европа и към способността на политиците да намерят решение на дълговата криза. Проведената в неделя среща и очакванията за обявяване на окончателните мерки утре, успяха да подобрят настроението на инвеститорите, като пазарите отскочиха от най-ниските си стойности в началото на октомври", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

Експертът е на мнение, че апетитът към риск се повишава, което спомогна за повишаване както на цените на акциите, така и на суровините. Допълнителен импулс се усети и от по-добрите отчети на някои водещи компании като Apple и Caterpillar. След силните повишения в петък и вчера, днешната азиатска сесия се характеризира с лек спад от достигнатите нива.

"За съжаление, българският фондов пазар остана отново в страни от повишения риск-апетит", посочи Даниел Димитров. "Докато водещите индекси реализираха ръст от 10-15% спрямо най-ниските си нива, водещия индекс SOFIX отчита ръст от едва 4% спрямо най-ниската си стойност достигната на 4 октомври".

През следващите дни предстои публикуването на неконсолидираните отчети за третото тримесечие, припомни той, които според Димитров биха могли да повлияят на търговията с дадена позиция, както това се случи след по-добрия отчет на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ.

"Днес започва търговията с права от увеличението на капитала на Централна кооперативна банка АД и Еврохолд България АД. Възможно е това да повлияе позитивно и на търговията с акциите на двете дружества", добави още експертът.

"Въпреки това, с оглед важността на решенията, които инвеститорите по цял свят очакват от утрешната среща на страните в еврозоната, считам че днес търговията на БФБ ще бъде слаба, като цените ще се движат в тесни граници, без превес на купувачи или продавачи", каза в заключение Даниел Димитров. "Единствено редки договорени сделки биха могли да повишат оборота, но едва ли ще раздвижат пазара".

Колебания в движението на индексите наблюдавахме в края на редовната борсова търговия в понеделник. Минути преди края на борсовата сесия, повишението на българските индекси се смени със спад, който обаче бе преодолян скоростно до затварянето на редовната търговия.

През деня се търгуваха акции от 47 емисии. Повишение в цената имаше при 17 от книжата, а други 10 не отчетоха промяна в котировките си.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg