Д. Димитров: БФБ може да се включи също в позитивната вълна

1841
Д. Димитров: БФБ може да се включи също в позитивната вълна

„Последните борсови сесии на месец ноември са белязани с малко корпоративни новини. Търговията на българския пазар се опитва да следи посоката на международните пазари, но и те през последните седмици влязоха в консолидация", коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Седмицата започна позитивно за инвеститорите по целия свят. След изявлението на президента на Банката на Федералния резерв на САЩ в Сейнт Люис - Джеймс Булард, че ФЕД трябва да продължи програмата за изкупуване на активи и след края на първото тримесечие на 2010 г., станахме свидетели на позната от последните седмици картина на финансовите пазари", посочи експертът. - „Инвеститорите продаваха американски долари и инвестираха в суровини, като златото достигна нови рекордни стойности".

Вследствие на повишаващите се цени на суровините, акциите на компаниите от добивния сектор също биваха изкупувани, а водещите индекси в Азия и Европа реализираха ръст от над 2%. „У нас обаче борсовата сесия приключи без посока, като индексите се търгуваха с минимални отклонения спрямо нивата от предишната седмица, а SOFIX успя да излезе на зелено едва при закриващия аукцион", посочи Даниел Димитров.

Следобед американските пазари получиха допълнителен стимул от добрите новини за продажбите на домове в САЩ и приключиха сесията с ръстове от над 1%, като водещият индекс Dow Jones Industrial Average затвори на 13-месечен връх, коментира още портфолио мениджърът.

Според него днес можем да очакваме БФБ да се включи в позитивната вълна, основно при активизиране на спекулативно-настроените инвеститори.

„Слабата ликвидност при повечето позиции подпомага движенията и в двете посоки", допълни Даниел Димитров. - „През последните седмици не сме свидетели на значителен интерес нито за покупки, нито за продажби. Мисля, че и днес борсовата сесия ще премине при ниски обеми на търговия, а водещият борсов индекс SOFIX ще завърши с печалба около 1%. Това ще бъде възможно ако в Европа не станем свидетели на спад, след вчерашното значително покачване".

Индексите на БФБ приключиха сесията в понеделник разнопосочно. На плюс затвориха търговията SOFIX (+0.06%, 461.98 пункта) и BG REIT (+0.71%, 49.51 пункта). В противоположна посока бяха BG 40 (-0.52%, 124.03 пункта) и BG TR30 (-0.29%, 349.37 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.25 млн. лв. През деня се търгуваха акциите от 76 емисии. Повишение в цената отчетоха 27 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Стани наш фен във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg