Д. Димитров: Фокусът на пазара ни е изместен към жълтите новини

1426
Д. Димитров: Фокусът на пазара ни е изместен към жълтите новини

През изминалата седмица негативният сентимент на родния пазар продължи да бъде доминиращ, коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“ АД.

Най-сериозна бе обезценката при тютюневите компании Булгартабак холдинг АД и Юрий Гагарин АД, както и при зависимата от сагата Корпоративна търговска банка - Петрол АД.

През последните месеци постигнатите от компаниите резултати остават на заден план спрямо новини, като спирането на софийското подразделение на Булгартабак холдинг и прекратяването на износа към Близкия изток. Това показва, че фокусът при нашия пазар е изместен към по-жълтите новини.

Може би причината е, че реализираните печалби рядко се превръщат в дивиденти за инвеститорите, а и капиталови печалби в последно време трудно се реализират.

Въпреки че ще бъде съкратена заради спирането на работата на XETRA, настоящата борсова седмица може да бъде интересна, защото в края на всяко тримесечие обикновено се забелязва активизиране на търговията от страна на някои институционални инвеститори.

Същевременно изтича срокът за публикуване на одитираните неконсолидирани отчети на публичните дружества за 2015 г.

През предишни години сме свидетели на множество случаи, в които одиторите значително променят отчетите на компаниите. Въпреки това не очаквам изненади, които значително да повлияят на борсовата търговия, посочва Димитров.

Същевременно, когато утре европейските и американските пазари подновят търговията след Великден, се очаква позитивният сентимент да доминира, след като в края на предходната седмица данните за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие на 2015 г. бяха ревизирани от 1.0% на 1.4%.

Това дава надежди, че най-голямата световна икономика се справя добре и ще подпомогне глобалния растеж. Уви, този позитивизъм вероятно няма да достигне БФБ-София.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg