Д. Димитров: Очаквам консолидация около вчерашните нива

1979
Д. Димитров: Очаквам консолидация около вчерашните нива

„Тази година септември е благосклонен към инвеститорите, противно на славата му като най-лошия месец за индексите на развитите фондови пазари. Изнесените през последните седмици показатели подсказват, че рецесията при големите икономики вече е приключила. Това мотивира инвеститорите по целия свят да поемат все по-високи рискове, което се отрази в ръста на цените на всички видове активи - акции, облигации, злато, петрол и други суровини", коментира за Profit.bg портфолио мениджърът на Реал Финанс Асет Мениджмънт Даниел Димитров.

Той допълни, че през последните седмици на Българска фондова борса купувачите властват над пазара изцяло. „Въпреки че текущото състояние на повечето публични дружества не е цветущо, това не спира желаещите да инвестират в акции на български компании", смята Даниел Димитров. - „След като кризата в България се усети с половингодишно забавяне спрямо Западна Европа, САЩ и Азия, очакванията на анализаторите са, че първите признаци на ръст на българската икономика ще наблюдаваме едва в началото на 2010 г."

Според него слабата ликвидност на борсовата търговия допълнително подпомага възходящото движение. „След като SOFIX отчете 10-дневни повишения през последните 11 сесии и премина над ключовото ниво от 500 пункта не се виждат причини, които могат да го свалят на нивата от началото на август", допълни още експертът.

„По време на днешната сесия на БФБ очаквам индексите да консолидират около нивата на затваряне от вчера. Основна причина за това ще бъде минималният спад на пазарите в САЩ вчера и на азиатските пазари тази сутрин", каза в заключение Даниел Димитров.

Индексите продължиха с победния си ход и вчера. Дневното изменение при тях бе, както следва - SOFIX (+1.92%, 511.34 пункта), BG 40 (+1.44%, 137.21 пункта), BG REIT (+3.00%, 47.70 пункта) и BG TR30 (+1.94%, 374.73 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 3.62 млн. лв. През деня се търгуваха акциите от 104 емисии. Повишение в цената се наблюдаваше при 76 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg