Д. Димитров: Отчетите не дават основания за нови понижения

1308
Д. Димитров: Отчетите не дават основания за нови понижения

„След като чуждите пазари отчетоха спад в средата на август, българския фондов пазар ги последва, изтривайки голяма част от печалбите през 2011 година. Последните сесии на месеца бяха силни за международните пазари, но нормално за представянето на БФБ напоследък, тя пропусна повишенията. За сметка на това, обемите на търговия спаднаха драстично, като единствено договорено прехвърляне на пакети, като вчерашното при Българска роза - Севтополис, успява отчасти да поддържа търговията", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

Експертът смята, че лошите новини за глобалната икономика ще продължат и през септември, което предполага нови спадове. По време на вчерашната сесия инвеститорите останаха разочаровани от данните за производствения индекс на Европа през второто тримесечие. Въпреки че в САЩ, данните за аналогичния ISM индекс излязоха по-добри от очакваното, американските пазари затвориха на червено, прекъсвайки серията от четири позитивни сесии.

Днес следобед ще бъдат изнесени данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Пазарите ще очакват тези важни данни и преди излизането им Даниел Димитров не очаква значими движения в Азия и Европа.

"Българската фондова борса разбира се е в съвсем слаба корелация с международните пазари, което предполага липсата на движения и у нас. Очаквам индексите да се движат в рамките на 0.5 - 1.0% спрямо вчерашните нива, като ниската ликвидност е предпоставка и за по-сериозни движения - като вчера например, когато 40 изтъргувани акции на Агро Финанс АДСИЦ, бяха в основата на 1.6-процентен спад в секторния индекс", посочи експертът.

Като заключение Даниел Димитров коментира, че „обнародваните през последните дни консолидирани отчети за второто тримесечие показаха, че повечето компании и икономически групи се представят добре, което не дава основания да очакваме допълнителен спад в цените на акциите им, но е трудно да видим и от къде ще дойде желанието за покупки, което да повиши тези цени".

Дневният оборот възлезе в четвъртък на 599 хил. лева, от които близо 165 хиляди идват от сделки с корпоративни облигации, което ще рече, че през деня се изтъргуваха акции на стойност 434 270 лева.

Интересното бе, че над половината от оборота от акции се дължи на една единствена позиция - Българска роза-Севтополис, където 164 253 лота смениха собственика си вчера.

Като цяло борсовата сесия донесе понижения за три от четирите български индекса - SOFIX (-0.16%, 377.55 пункта), BG REIT (-1.60%, 48.07 пункта) и BG TR30 (-0.75%, 315.17 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
14:09 | 2 September 2011
Великолепен анализ на г-н Д. Димитров за търговията на българския капиталов пазар. Отчетите на повечето от публичните български акционерни дружества за третото тримесечие на 2011 г. са значително по-добри, отколкото за същия период на м. г. Борсовите индекси са във възходяща тенденция от първото тримесечие на 2009 г. Основните закономерности в икономическото развитие изключват възможността от повторна рецесия. При това, въпреки мнението на г-н Н. Рубини.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...