Д. Димитров: Покупки при някои сини чипове

1228
Д. Димитров: Покупки при някои сини чипове

„Индексите на Българска фондова борса-София записаха поредната си негативна сесия вчера. С оглед на напрежението, властващо на международните пазари, това не е изненадващо", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

Докато на развитите пазари ставаме свидетели на големи флуктуации, българският пазар реагира на пониженото желание на инвеститорите да поемат рискове с поредица от минимални понижения и ниска ликвидност, посочи експертът.

„Дори добрата новина за повишената перспектива по рейтинга на България от рейтинговата агенция Fitch Ratings не успя да повлияе на пазара", припомни Димитров. „Негативните настроения, свързани с риска от неплатежоспособност на Гърция, са силни, като изваждат на преден план размисли за неплатежоспособност на други свръхзадлъжнели страни - Ирландия, Португалия, Испания, Италия, а дори и на Япония и САЩ".

Все пак, по време на вчерашната американска сесия, търговията обърна посоката си в следствие на леко подобрение в сентимента у инвеститорите. Този сентимент се принесе и на други световни пазари - водещите азиатските индекси се повишават с 0.5 до 1.5% тази сутрин.

Даниел Димитров очаква настроението да се пренесе и в Европа, след поредицата от сесии в червено, като вероятно и у нас инвеститорите ще се насочат към покупки, особено на някои сини чипове, които бяха разпродадени през последните сесии.

„На корпоративния фронт, вниманието на инвеститорите е насочено към поканите за общи събрания на акционерите на публичните дружества и особено към частта за разпределяне на печалбите", каза портфолио мениджърът. „Възможно е интересът към акциите на Първа инвестиционна банка АД да бъде повишен, след като Fitch Ratings повиши перспективите и пред банката в резултат от повишения рейтинг на страната".

С понижения за четирите индекса започна търговската седмица на БФБ-София. Най-сериозно то се оказа при BG TR30 (-1.07%, 352.87 пункта), последван от BG 40 (-1.06%, 131.00 пункта), SOFIX (-0.87%, 432.94 пункта) и BG REIT (-0.68%, 49.53 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 718 475 лева. През деня се търгуваха акции от 62 емисии. Повишение имаше при 20 от книжата, а други десет не отчетоха промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg