Д. Димитров: Раздвижване на търговията на БФБ днес

1090
Д. Димитров: Раздвижване на търговията на БФБ днес

Очаквам днешната сесия на БФБ да донесе раздвижване на търговията, основно вследствие на активизирането на институционалните инвеститори в края на първото полугодие. Дори и те обаче изпаднаха в летаргия през последните месеци и няма да е учудващо, акциите на много публични компании да приключат полугодието на абсолютния си ценови минимум, коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в "Реал Финанс Асет Мениджмънт" АД.

В момента, основният поток новини относно публичните дружества са резултатите от проведените общите събрания на акционерите им. До момента те не са впечатляващи и не успяват да инспирират покупки на акции. Все пак е възможно някоя компания да изненада приятно инвеститорите.

Това може да стане единствено чрез гласуването на по-голям от предварително обявения дивидент. Някои компании дори решиха да разпределят такъв на базата на неразпределената печалба от предишни години, въпреки че приключиха 2011 г. със счетоводна загуба. Това показва, че компаниите все пак се опитват по някакъв начин да повишат имиджа си пред инвестиционната общност, но, за жалост, ефектът е минимален.

Започващата днес среща на лидерите на ЕС ще бъде двигателят на международните пазари през следващите дни. С голяма доза сигурност можем да прогнозираме, че решенията, които ще бъдат взети там, ще разочароват пазарите.

Вероятно в дните след приключването на срещата ще станем свидетели на ново низходящо движение на борсовите индекси. Ако спадът е по-продължителен и по-сериозен, възможно е той да се усети и на родния пазар, въпреки ниската му корелация с чуждите пазари напоследък, завършва Димитров.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg