Д. Димитров: Сесия, под знака на позитивните настроения

1191
Д. Димитров: Сесия, под знака на позитивните настроения

"В този период на годината новините за публичните компании са много малко и движенията на борсовите котировки са следствие основно на предпочитанията на инвеститорите", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. „Очаквам днешната сесия да премине под влияние на позитивните настроения от вчера, обхванали водещите пазари в Азия, Европа и САЩ".

Повишение обаче можем да очакваме, според експерта, при ограничен брой позиции, по-вероятно при тези, които до момента не се включиха в ръста от последните седмици.

„Все още обемите на търговия са ниски, изключвайки някои предварително договорени сделки. Това пречи на стабилно повишение на цените на акциите, защото инвеститорите са слабо заинтересовани да влагат пари в неликвидни активи, каквито в момента са повечето акции на БФБ", добави още Димитров.

Той сподели още, че след дългата поредица печеливши сесии, през последните дни забелязваме нарастващо желание за прибиране на печалбите у някои инвеститори.

„Това се видя най-добре във вторник при една от най-добре представящите се публични дружества - Софарма, където инвеститор продаде голям пакет акции, въпреки обявеното наскоро решение на компанията за начало на процедура по обратно изкупуване", коментира портфолио мениджърът. „Това временно отложи атаката на ключовото ниво от 400 пункта при водещия индекс SOFIX, което при запазване на позитивните нагласи би следвало да се случи съвсем скоро".

Индексът на българските „сини чипове" SOFIX приключи борсовата търговия с понижение от 0.42%, до 391.77 пункта. Понижения се наблюдаваха и при BG TR30 (-0.49%, 40.88 пункта) и BG REIT (-0.18%, 294.91 пункта). Единствено BG 40 бе над нивото си от понеделник, отчитайки повишение от 0.21%, до 112.75 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар вчера достигна 2.09 млн. лв. През деня се прехвърлиха близо 260 хил. акции от капитала на Софарма. Същите затвориха на 3.90 лв. за бройка, което бе и понижение от 2.50%. Средната цена бе 3.918 лв.

През деня се изтъргуваха и 1 150 акции от капитала на КТБ, при единична цена от 61.00 лв.

По време на редовната сесия във вторник се сключиха сделки за акции от 57 емисии. Повишение в цената имаше при 25 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg