Д. Димитров: SOFIX ще тества нивото от 300 пункта до дни

1087
Д. Димитров: SOFIX ще тества нивото от 300 пункта до дни

Инвеститори на водещите финансови пазари сякаш бяха решили, че дълговата криза в „периферните” страни от Еврозоната е решена. Това доведе до значим ръст при водещите индекси само в рамките на няколко седмици, коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

“Уви, проблемите около „спасението” на Гърция ескалираха през последната седмица, което доведе до спад, както на единната валута, така и на фондовите индекси.”

“У нас ръст отново не се състоя. Изолацията на родния пазар го направи един от малкото, които губят позиции през 2012 г. Няколко значими обратни изкупувания през последните седмици допълнително влошиха нещата, като основната тежест понесоха някои от най-ликвидните компании, които нормално са представени в портфейлите на колективните инвестиционни схеми”, допълва Димитров.

“Вчера европейските пазари се понижаваха, но по време на американската сесия, позитивните нагласи надделяха. След добрите макроикономически данни за САЩ и възродения оптимизъм, че решение за Гърция ще бъде намерено до дни, водещите индекси в САЩ спечелиха между 0.9% и 1.5%. Азиатските пазари също се търгуват с ръст”.

При равни други условия би следвало да очакваме печалби, дори и минимални, да реализират и инвеститорите в акции търгувани на БФБ, смята специалистът. Според него обаче напоследък липсата на корелация, особено в краткосрочен план, е видима. При липсата на други корпоративни събития, основната движеща сила са настроенията на инвеститорите от чужбина. Възможно е да наблюдаваме възстановяване при някои позиции, които бяха разпродадени от колективните инвестиционни схеми, но вероятно спадът от вчера няма продължи.

“Очаквам до дни водещият индекс SOFIX да тества нивото от 300 пункта, като само избягването на дефолт на Гърция би подкрепил цените на акциите в краткосрочен план”, завършва Димитров.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Христо Христов
# 0
10:02 | 17 February 2012
Ами той сега е на 308 пункта. Не мисля, че има толкова силна корелация между БФБ и случващото се в икономиките на другите страни. Отдавана Чуждите инвеститори изчезнаха от БФБ и в момента с тези кошмарно ниски обороти, съвсем спокойно някой с 10 000 лв. може да насочи SOFIX в посоката, в която иска да завърши сесията днес.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...