Д. Димитров: Възможен е лек спад днес

1373
Д. Димитров: Възможен е лек спад днес

„Покачването на цените на акциите както на международните пазари, така и у нас са свързани с надеждите за скорошно възстановяване на световната икономика. Множество макроикономически резултати подсказаха такова развитие на кризата. По-рано през седмицата водещи икономики отчетоха, че на теория са излезли от рецесията през второто тримесечие на годината", коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър на Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„У нас станахме свидетели на значим ръст едва в началото на август. Той доведе борсовите индекси до най-високите им нива от началото на годината. Този процес бе дълго очакван от инвеститорите, след като БФБ изостана значително при възстановяването си спрямо борсите от региона и света", посочи още тй.

Според него през последната седмица пазарът консолидира на достигнатите високи нива. "Този процес бе в унисон с консолидацията на международните пазари, които направиха пауза на продължителната поредица от дни с ръст", заяви Даниел Димитров. „Вчера американският пазар затвори без посока, докато днес индексите в Азия са оцветени в червено".

Даниел Димитров е на мнение, че това може да намали ентусиазма у инвеститорите и да причини понижение на индексите на БФБ. „Очаквам то да бъде в рамките на 0.5% спрямо нивата от вчера", коментира експертът.

„Все пак трябва да отчетем, че слабата ликвидност на нашия пазар го прави изключително податлив към резки движения. Значителен интерес за покупки или продажби при дадена позиция, може да предизвика значително движение в цената й независимо от посоката на целия пазар", посочи портфолио мениджърът в заключение.

В червено се оцветиха вчера SOFIX (-0.25%, 456.03 пункта), BG 40 (-0.70%, 126.99 пункта) и BG TR30 (-0.65%, 339.85 пункта). На плюс затвори BG REIT (+1.45%, 44.00 лв.).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.54 млн. лв., като 1.04 млн. лв. се дължат на сделки на Официален пазар на акции, сегмент В. През деня се търгуваха 82 емисии акции. Повишение в цената се наблюдаваше при 34 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg