Д. Ганев: България и Румъния имат още доста да наваксват

974
Д. Ганев: България и Румъния имат още доста да наваксват

Балканските пазари се представиха позитивно през Септември, макар и по-скромно от предходния месец. България (SOFIX) се покачи с 5.8%, а Румъния (BET) с 3.5%. За сметка на това обаче, Адванс Инвест поскъпна значително повече (+6.8%), коментира в месечния си анализ Даниел Ганев, портфейлен мениджър на фонда.

За периода юли- септември българският индекс добави цели 35%, нареждайки се на челните места по поскъпване в ЦИЕ. Въпреки това, съдейки по ръста на други по-развити нововъзникващи пазари, България и Румъния имат още доста да наваксват след силния спад.

Настроенията са оптимистични и различните типове инвеститори пренастройват портфейлите си към по-агресивно разпределение. Забелязва се тенденция на догонване на блу чиповете от акциите с по-малка капитализация.

Като пример може да се посочи 24 септември - „червен ден" за повечето пазари, когато редица румънски small caps нараснаха с двуцифрени проценти. Увеличените обеми през последните седмици се дължат именно на този сегмент.

Към момента двете страни не могат да се похвалят, че са се присъединили към тенденцията на подобряване на икономическите параметри в Западна и Централна Европа. Според финансовия министър, България ще се се върне на пътя на икономическия растеж през 2011 г., когато икономиката ще нарасне с близо 4%. Дъното в реалната икономика се очертава да е през предстоящата зима.

Дотогава правителството ще се бори за балансиране на бюджета (след редуцирани разходи дефицита за август се свива до под 100 млн. лв.), с цел изпращане на сигнал за стабилност към международните инвеститори. Съкращенията в промишлеността и търговията повишиха безработицата до 7.9%. Това пък допринася за ръста на проблемните заеми в банковата система до 7.4% (2.8 млрд. лв.), но капиталовата адекватност на сектора остава солидно над изискванията на ЕС и САЩ.

Предизвикателствата в Румъния са още по-големи. Moody's изразиха мнение, че поради предстоящите избори правителството няма да съумее да намали разходите и рискува бюджетния дефицит да надхвърли 9%.

Въпреки това от рейтинговата агенция считат, че страната ще се върне по-бързо към растеж (още догодина), отколкото другите в региона заради по-малката задлъжнялост на частния сектор и по-гъвкавата валутна политика. *В момента на приключване на този коментар (1 Окт) Социалдемократическата партия напусна управляващата коалиция след спор по повод уволнението на вътрешния министър.

Адванс Инвест категорично победи пазара през септември, поскъпвайки с 6.8% спрямо 4.5% за бенчмарка SOFIBET, допълни Ганев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg