Д. Колев: Днес е последният ден преди промените в SOFIX

2055
Д. Колев: Днес е последният ден преди промените в SOFIX

"Най-вероятно ще видим повишаване на позитивните настроения сред инвеститорите в днешната борсова сесия на фона на зелената вълна, обхванала международните пазари", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg. „Негативните новини от началото на седмицата се редуваха една след друга - от драматичните събития от Япония, през гражданската война в Либия и сблъсъците с Бахрейн, до намаляването на кредитния рейтинг на Португалия, предизвикващи масови разпродажби в САЩ и Европа, но най-сериозни в Токио".

На БФБ не станахме свидетели на „батални сцени" и паника сред продавачите - имаше очакван спад на индексите, но той бе съпроводен с нисък оборот и изчакване поради сложната и динамична международна обстановка, и силно оптимистичните нагласи на инвеститорите у нас от началото на годината, обясни експертът.

„Предвид, че днес е последният работен борсов ден от седмицата преди промяната на SOFIX, е възможно да наблюдаваме волатилна търговия по позициите на компаниите, влизащи и излизащи от индекса считано от понеделник", каза Дамян Колев. „Ребалансирането на портфейли и сертификати върху основните индекси на БФБ би трябвало да приключи до края на деня, за да може преизчисляването им от 21 март 2011 г. да отразява коректната им база".

Брокерът смята също така, че ликвидните позиции като Софарма, Химимпорт, ЦКБ, ПИБ и някои дружества със специална инвестиционна цел, които бяха сред най-губещите, би следвало да възвърнат нивата си още в началото на сесията.

Индексът на „сините чипове" на БФБ - SOFIX, почти успя да изтрие в две сесии загубите си, които натрупа в първите дни на седмицата. След като в сряда нарасна с 2.25%, вчера индексът добави минималните 0.2%, затваряйки на ниво от 435.12 пункта. В понеделник и вторник SOFIX загуби 2.76% от стойността си.

Други два от българските индекси също приключиха деня на положителна територия - BG 40 отчете най-голямото повишение, нараствайки с 0.42%, до 130.36 пункта, а BG TR30 добави 0.05% към стойността си до 350.90 пункта. Единственият губещ в четвъртък бе BG REIT, който се понижи незначително с 0.02% до 50.33 пункта.

Оборотът на регулиран пазар достигна 2.34 млн. лева.

Материлаът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg