Д. Колев: Компаниите с добри отчети ще бъдат възнаградени

1324
Д. Колев: Компаниите с добри отчети ще бъдат възнаградени

„Обявените от страна на правителството отколешни намерения за приватизация на Булгартабак-Холдинг, листването на миноритарния държавен дял в Е.ОН България и промените в нормативната уредба за инвестиции от Сребърния Фонд, зачитащи правото на инвестиции и в собствения си капиталов пазар, вдъхнаха увереност у инвеститорите. Това, съчетано с добри корпоративни новини накараха основните индекси да „светят в зелено" повече от седмица", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

„За съжаление вчерашната негативна сесия не даде добър старт за седмицата, породена най-вече от желанието за кеширане на печалбите, но и рехавия брой купувачи за кой ли път напомни за основния проблем на БФБ у нас - ниската ликвидност", посочи експертът. „Външнополитическата обстановка също довнесе притеснения по повод Корейската криза, както започналото изброяване на страните от PIIGS и вторачването в Португалия, като следваща от списъка за спасяване".

У нас, според Колев, консолидираните отчети за деветмесечието на компаниите показват в повечето случай подобряване на показателите им, което ги прави все по-атрактивни за покупка, като не липсват и разочарования, но определено добрите от тях ще бъдат възнаградени за резултатите си.

„От друга страна обявеният 24 ЦПТ от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол за продажба на акции, собственост на държавата, би следвало да предизвика интерес и движение по компенсаторните инструменти, особено след като се уточни кои точно от тях ще бъдат продадени с КИ и дали сред тях ще има апетитни като Монтажи ЕАД, Нестле Айс Крийм България АД ,Свободна зона - Пловдив АД и други", смята брокерът.

Той е на мнение, че днешната сесия като цяло едва ли ще поднесе изненади и най-вероятно ще приключи с минимални изменения в индексите, но не изключи и някои по-големи предварително договорени сделки.

Индексите на БФБ-София приключиха борсовата сесия в понеделник с понижения, след обрат на настроенията. Най-голям спад регистрира BG REIT (-0.76%, 40.23 пункта), като на индекса натежаха книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт. Стойността им се срина в понеделник с 12.88%, до 1.751 лв. за лот.

Понижението за SOFIX от вчера бе от 0.65%, до 358.67 пункта, а BG 40 загуби 0.15% от стойността си и затвори на 111.76 пункта. С 0.25% под нивото си от края на миналата седмица, или на 290.24 пункта, приключи търговията BG TR30.

Общият оборот на регулиран пазар доближи 597 хил. лв. През деня се търгуваха акции от 60 емисии. Повишение в цената имаше при 19 от книжата. При други 13 не бе отчетена промяна в стойността им за деня.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg