Д. Колев: Липсата на големи играчи тегне над търговията

1424
Д. Колев: Липсата на големи играчи тегне над търговията

„Днес, в последния работен ден от седмицата, на БФБ-София едва ли ще наблюдаваме по-сериозна активност от обичайното, предвид и разнопосочната търговия на световните пазари", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

Липсата на по-големи играчи на пазара, каквито са пенсионните фондове и чуждестранните инвеститори, тегне на търговията от много дълго време насам.

„В основата си пазарът се движи в момента от спекулантите, които в голяма степен вече са заели позиции, но малкият им брой и свободен кеш изтънява пазара и прави влизането, и излизането по припознати от тях компании с потенциал за растеж изключително трудно", каза още експертът.

Според Дамян Колев впечатление правят и договорените сделки, най-вероятно по преструктуриране на портфейли, с уточнението, че в повечето случаи става въпрос за замяна на едни активи с други без наливане на нов свеж ресурс.

„В контраст на последното е търговията при Еврохолд България, където цените достигнаха върхове от близо година", добави брокерът.

Той е на мнение, че пазарът би следвало да отрази като цяло добрите новини от отчетите, както и намеренията за разпределение на печалбите, най-малкото в преместване на офертите „продава" на по-високи нива.

„Закономерно Стара планина Холд (и дружествата в групата), Каолин, Албена, ЕМКА, Монбат, както и започналата процедура за приватизация на Булгартабак-Холдинг са част компаниите, които ще се наблюдават с интерес", каза в заключение Дамян Колев.

Българските индекси записаха ново понижение в четвъртък. Най-солидно то бе при BG REIT, като имотният индекс загуби близо процент от стойността си и затвори на 50.20 пункта вчера. От своя страна SOFIX се понижи с 0.13%, на 442.73 пункта, BG 40 с 0.03% на 131.20, a BG TR30 с 0.06%, на 354.74 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 763 551 лв. През деня се търгуваха 53 емисии акции. С повишение затвориха 21 от книжата, а други 7 не отчетоха промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg