Д. Колев: Липсата на големи играчи тегне над търговията

1458
Д. Колев: Липсата на големи играчи тегне над търговията

„Днес, в последния работен ден от седмицата, на БФБ-София едва ли ще наблюдаваме по-сериозна активност от обичайното, предвид и разнопосочната търговия на световните пазари", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

Липсата на по-големи играчи на пазара, каквито са пенсионните фондове и чуждестранните инвеститори, тегне на търговията от много дълго време насам.

„В основата си пазарът се движи в момента от спекулантите, които в голяма степен вече са заели позиции, но малкият им брой и свободен кеш изтънява пазара и прави влизането, и излизането по припознати от тях компании с потенциал за растеж изключително трудно", каза още експертът.

Според Дамян Колев впечатление правят и договорените сделки, най-вероятно по преструктуриране на портфейли, с уточнението, че в повечето случаи става въпрос за замяна на едни активи с други без наливане на нов свеж ресурс.

„В контраст на последното е търговията при Еврохолд България, където цените достигнаха върхове от близо година", добави брокерът.

Той е на мнение, че пазарът би следвало да отрази като цяло добрите новини от отчетите, както и намеренията за разпределение на печалбите, най-малкото в преместване на офертите „продава" на по-високи нива.

„Закономерно Стара планина Холд (и дружествата в групата), Каолин, Албена, ЕМКА, Монбат, както и започналата процедура за приватизация на Булгартабак-Холдинг са част компаниите, които ще се наблюдават с интерес", каза в заключение Дамян Колев.

Българските индекси записаха ново понижение в четвъртък. Най-солидно то бе при BG REIT, като имотният индекс загуби близо процент от стойността си и затвори на 50.20 пункта вчера. От своя страна SOFIX се понижи с 0.13%, на 442.73 пункта, BG 40 с 0.03% на 131.20, a BG TR30 с 0.06%, на 354.74 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 763 551 лв. През деня се търгуваха 53 емисии акции. С повишение затвориха 21 от книжата, а други 7 не отчетоха промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...