Д. Колев: Възможно е прибиране на печалби днес

1673
Д. Колев: Възможно е прибиране на печалби днес

„След вчерашната сесия на БФБ, когато оптимизмът взе връх сред участниците на пазара, днес най-вероятно ще станем свидетели на прибиране на печалбите от спекулантите, предвид продължилия вече осми ден ръст в цените на акциите", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

За това, според него, ще спомогне и червената вълна, залялa снощи щатските пазари поради неочаквания ръст в безработицата.

„Това ще проличи с акциите на Химимпорт и свързаните с него компании и ще повиши оборота с лек спад на индексите, но може би ще очертае нова граница за линията на подкрепа по ликвидните позиции за този месец," смята още Дамян Колев. „Не изключвам и предварително договорените сделки между брокерите".

Според експерта намаляването на систематичния риск в страната (277 б.п. CDS за страната на рекордно ниско ниво от май насам) и региона като цяло и липсата на неочаквано лоши новини в корпоративните отчети за второто тримесечие (дори напротив), карат институционалните и индивидуалните инвеститори да бъдат по-смели в ценовите си оферти.

„Негативният елемент е липсата на подплътеност с оборот, който да потвърди нов бичи тренд и пребори доводите за „бичи капан", което ще си проличи при следващата корекция, ако върне цените на нива под тези от предходния месец," добави брокерът. „Но независимо в коя посока се движат индексите, основният проблем на БФБ си остава ниската ликвидност, която много често преекспонира сантимента на пазара и го прави силно волативен и с почти нищожна корелация спрямо световните и дори регионални пазари".

Дамян Колев е на мнение, че това влияе при изчислението на риска от големите инвеститори и определено ги възпира от по-сериозни инвестиции.

„Появата на нови публични компании и наливането на свежи пари на пазара заради тях би изгладило до известна степен този проблем", посочи в заключение експертът.

Случилото се и вчера на Българска фондова борса продължи да радва окото на пазарните участници на фондовия ни пазар. Индексите на БФБ продължиха с доброто си представяне и в четвъртък.

Индексът на „сините чипове" SOFIX записа осмото си поред повишение, което в случая е от 1.68%, до 386.49 пункта. Освен подобна добра новина, положителното е, че това се случи при една доста по-жива търговия.

Стойността на BG 40 нарасна в четвъртък с 1.06%, на 109.15 пункта. Ръстът при BG TR30 бе от 2.29%, 291.45 пункта, а BG REIT отчете повишение от 3.87%, на 41.04 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар доближи единия милион лева. През деня се търгуваха акции от 68 емисии. Повишаващите се книжа и вчера надвишиха сериозно тези, чиято стойност остана без промяна или бяха подложени на натиск. Ръст отчетоха 42 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

препоръка
# 0
10:08 | 6 August 2010
нека от Профит покажат малко уважение .не може брокер с 30 сделки на месец и вероятно без идея какво реално се случва на пазара да намира трибуна за размислите си .
kol4o
# 1
09:08 | 6 August 2010
Посредник с 200 сделки и 160 хил. лв. оборот за 6 месеца.Жалко .Много жалко
без коментар
# 2
09:08 | 6 August 2010
Не спират да ме учудват някои брокери... Жалко......
наблюдател
# 3
09:08 | 6 August 2010
когато твоите колеги спрат да слагат тапи защото нямат акции и това движение не ги устройва, тогава може да видим и прибиране на печалби...Странно е да не ги виждаш тези тапи по интересните позиции и да ми вкарваш червени вълни, корелация и техн. анализ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg