Държавната петролна компания в Саудитска Арабия планира IPO?

2869
Държавната петролна компания в Саудитска Арабия планира IPO?

Саудитска Арабия оповести планове за първично публично предлагане на държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co., по-известна като Saudi Aramco.

Това според специалисти може да доведе до публична търговия на компания, която да е оценявана на трилиони долари.

Вижте още: Брентът може да поевтинее до 20 долара?


От Aramco обявиха, че обмислят публично пласиране на подходящ за пазарите процент от компанията на фондовия пазар. Това предизвика сериозен интерес в инвестиционната общност, предвид факта, че компанията произвежда над 10% от световния петрол.

Сумарната капитализация на компанията, според някои, може да достигне над 10 трилиона долара, или над 10 пъти пазарната капитализация на Apple, когато бе при рекорден размер от 756 млрд. долара.

Такава пазарна капитализация би била над двадесет пъти повече в сравнение с оценката на най-голямата в момента петролна компания - Exxon Mobil Corp., оценявана на около 315 милиарда долара.

Според някои специалисти обаче, едва ли кралското семейство ще направи публична компанията майка, защото това би разкрило информация, която се смята за „държавна тайна“. Много по-вероятно е тя да направи първично публично предлагане на някои нейни специфични бизнеси, свързани с рафинерийния и химически бизнес на компанията майка.

Други наблюдатели смятат, че пазарът все още е на месеци от оповестяването на крайното решение на Саудитска Арабия, във връзка с държавната петролна компания.

През тази година първично публично предлагане ще осъществи рафинерийния комплекс Sadara Chemical Co., който когато започне да функционира ще е най-големият химически комплекс в света. Изграден със съдействието на Dow Chemical Co., средствата от първичното му публично предлагане ще се използват за финансиране на разходите в размер на 20 млрд. долара за неговото изграждане.

Ако акциите на Sadara бяха листнати на щатските пазари, то компанията автоматично щеше да се превърне в член на 500-те най-големи щатски компании от индекса Fortune 500.

Saudi Aramco вече проведе първично публично предлагане за едно от звената си. Става въпрос за Rabigh Refining and Petrochemical Company, от която през 2008-ма година бяха предложени 25% за продажба.

Валутните резерви на Саудитска Арабия се понижават, като са намалели с 15% от пика им през август на миналата година, до ниво от 635.5 милиарда долара, към края на ноември на миналата година. Това сериозно ограничава възможностите на правителството да продължава с изключително разточителните си разходи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg