Делойт: Невиждано рязка промяна в доверието към дяловото инвестиране

1963
Делойт: Невиждано рязка промяна в доверието към дяловото инвестиране

Делойт публикува проучването си за доверието в дяловото инвестиране. Компанията провежда това изследване на дяловия капитал и инвестициите в Централна Европа от 2003 година. Докладът за шестте месеца между април и октомври 2011 показва за пръв път толкова рязка промяна в доверието в дяловото инвестиране.

Според експертите на компанията, доверието на инвеститорите показва устойчив ръст през последните две години и достига своите най-високи нива за периода след кризата през април тази година.

Днес новите страхове от възможна двойна рецесия и опасенията за бъдещето на еврозоната, заедно с намаляващия растеж в Полша, Чехия и Словакия, свалят доверието до второто най-ниско ниво от осемгодишната история на проучването.

Когато инвеститорите загубят доверие, бизнесът и икономиките страдат. Ставаме свидетели на рязка и критична промяна на настроенията през последните шест месеца. Това показва, че събитията от 2008 г. са все още пресни в умовете и възстановяването, което видяхме през последните две години, е изключително крехко“, казва Гарет Бърн, съдружник в Делойт и лидер в сектора „Сливания и придобивания”.

Преобладаващото мнозинство (66%) от анкетираните очакват спад в цялостната икономическа среда, което показва увеличаване с 10% на броя на хората, предвиждащи спад в сравнение с броя им от преди шест месеца.

Половината от анкетираните очакват забавяне на цялостната дейност на пазара, а 45% очакват да няма промяна. Този резултат е контрастиращ с данните от октомври 2010 г., когато 67% очакваха ръст на пазара.

Според интервюираните наличието на дълг ще се намали. Те изразяват загриженост по отношение на условията на финансовите институции и състоянието на държавните финанси в Еврозоната.

Повечето от запитаните вярват, че ефективността на финансовите инвестиции ще остане непроменена, което най-вероятно е в резултат на останалите ниски очаквания за растеж и възвръщаемост.

Според Гарет Бърн, въпреки общата тенденция, дори и в тези пазарни условия, експертите в дяловото инвестиране възнамеряват да направят инвестиции, които да се реализират в бъдеще при по-здравословни икономически времена. Така 76% от анкетираните казват, че очакват да купуват повече, отколкото да продават в периода до пролетта на следващата година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg