Депозит, акции или имот?

5197
Депозит, акции или имот?

Въвеждането на данък върху депозитите сериозно ще нарани дохода на депозантите, които продължават да чупят рекорди по спестени средства.

В края на август 2012 г. домакинствата в страната имат спестявания в банките в размер на 34.49 млрд. лв., като от началото на годината се наблюдава ръст от 2.59 млрд. лв. Спрямо година по-рано повишението е от цели 4.45 млрд. лв.

Всъщност, освен с негативните тенденции по отношение на лихвите по депозитите през последната една година (визираме тяхното понижение), ползващите този продукт ще трябва да се разделят с още 10% от бъдещия си доход.

Това най-вероятно ще постави сериозни въпросителни пред по-нататъшното повишение на депозитната база.

И все пак пред хората със свободни средства ще продължава да стои въпроса към какво да насочат своите спестявания. Ще разгледаме три от най-популярните опции за това – а именно депозити, инвестиции в акции или инвестиции в недвижими имоти.

Депозити

Едва ли в близко бъдеще депозитите ще бъдат изместени по популярност от друга инвестиционна алтернатива предвид на това, че доходът от тях се смята до голяма степен за безрисков.

Данъкът върху депозитите е възможно да доведе до сериозно забавяне на ръста им, но едва ли до изключително голям отлив от тази спестовна форма.

Към момента най-добрите предложения за лихви по депозити откриваме по годишните депозити в лева в размер на малко над 6%.

Ако тези предложения се запазят и до година, то изчистени с бъдещия данък (макар и начисляван след година), нетната лихва става малко над 5.4% от вложените средства.

Една от заплахите пред депозантите е евентуален по-нататъшен спад на лихвите по депозитите. Това е тенденцията от последната една година, когато лихвите са се понижили средно с половин процентен пункт. Много специалисти прогнозират тази тенденция да се запази и през следващата година.

Друг сериозен проблем пред спестяващите в депозитите е инфлацията. Инфлацията у нас поема тревожна посока, като се ускорява през септември до най-високата си стойност на годишна база от три месеца насам. През септември инфлацията е била 3.4% на годишна база.

За сравнение, през август инфлацията е била 3.1%, през предходните два месеца съответно 2.4 и 1.6%. Значително ускоряване се наблюдава в темпа на повишение на потребителските цени през септември спрямо този през същия месец на миналата година. През септември 2011 г. инфлацията на годишна база е била при ниво от 2.9%.

Може би едно от основните предимства на депозитите, което ги прави предпочитана от хората форма на спестявания, е гаранцията, че няма да има загуба на капитал.

Сред най-сериозните им недостатъци е липсата на възможност за ползване на средствата, ако се наложи (предвид факта, че най-добрите оферти за лихви са при срочните депозити), както и относително ниския им реален доход (ако се вземе в предвид нивото на инфлация).

При по-нататъшно повишение на инфлацията съществува реална опасност дори от регистриране на отрицателен доход.

Имоти

Гореспоменатите фактори при депозитите, както и въвеждането на данък върху лихвите по тях, може да накара много инвеститори да погледнат към пазара на имоти.

Въпросът, разбира се, е дали имотите са евтини (за реализиране на капиталова печалба) от една страна и какъв доход могат да носят те.

Положителна тенденция е силното забавяне на поевтиняването на имотите, които през последната една година регистрират минимален спад, на фона на поевтиняването им с 10% година по-рано.

При средна цена на двустайните жилища в столицата от около 700 евро (съгласно офертите "продава" във водещ сайт за недвижими имоти), двучленно семейство с доход от 800 евро на месец изплаща едно жилище в столицата от 65 кв. м за 4.73 години. (Броят на годините на изплащане се получава, като се раздели цената на посоченото жилище на средния доход на едно домакинство).

И макар времето да се понижава значително (от 6.6 години през октомври 2008 г.), вследствие на спада в цените на имотите, то съотношението все още е високо. В нормалните страни коефициент над 5 кара специалистите да твърдят, че жилищата са изключително труднодостъпни за населението.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Подкрепям boko и tili
# 0
05:10 | 18 October 2012
Прави сте за цените ! Трябва да се изчака да ни харесат цените и тогава ще купуваме! Лошото е , че чакахме Четири години и все още чакаме.......а може и да не дочакаме. Те и доматите са скъпи,бензина,тока - тук всичко е скъпо а Хазяина снощи ми каза : Цените на имотите се вдигат - Ще вдигна Наема с 15 % , ако не ти харесва - напусни
tili
# 1
15:10 | 17 October 2012
А Австрия средната годишна заплата е 62 000 Е В България средната годишна заплата е 4 000 Е Ние получаваме 15 пъти по малки заплати. Във Виена 1 квадрат чиста жилишна площ струва 3000 Е В София, където квадратурата се смята с общите части е 700 Е Сами можете да отгатнете с колко още трябва да падане цената у нас или да се дигнат доходите.
boko
# 2
15:10 | 17 October 2012
Цената на имотите е все още висока. За България нормална цена е 500 Е на чиста жилишна площ . Всичко останало са спекулации.
az
# 3
15:10 | 17 October 2012
danak deposit - ima dosta mesta kadeto niama danaci imoti - ima dosta mesta izvan bulgaria s mnogo po-dobri vazmojnosti akcii - zashto nikoi ne spomena za sledvshtata genialna idea na g-n Diankov - danak kapitalova pechalba? Tova dopanlintelno shte butne oshte borsata "ologofrenche", nezavisimo kolkoto i pod zemiata da se namira vse oshte to! Prekrasno posledovatelno pravitelstvo gotovo da unishtoji i edinicite hora sredna klasa v bulgaristan i da gi izgoni daleeeeeeech, daleech ...
Български език
# 4
13:10 | 17 October 2012
Не е правилно да се казва "предвид на факта".
инвестициите са сложно нещо
# 5
13:10 | 17 October 2012
Никой да не прави това от което не разбира и да отчита инфлацията
ама че глупав въпрос
# 6
13:10 | 17 October 2012
депозит - Данък+инфлация !!!!! Акции - Данък+огромен риск + Загуби !!!!!!! Естествено че Имот - ето пак започна постъпването на имотите
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg