Димитров: Може да видим SOFIX под 400 пункта до края на май

1498
Димитров: Може да видим SOFIX под 400 пункта до края на май

„През последните сесии можем да кажем, че българският фондов пазар се намира в частична корелация с пазарите в Европа и света", коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. „В дните, когато чуждите борсови индекси регистрират ръстове, възходящите движения у нас са анемични или съвсем отсъстват".

Такава сесия видяхме в понеделник след приемането на безпрецедентния план на ЕС и МВФ за подпомагане на Гърция и други държави с потенциални проблеми в обслужването на дълговете си, припомни експертът. За сметка на това, когато чуждите пазари реализират спад, българската борса стриктно следва негативните движения.

„Това доведе водещия индекс SOFIX до деветмесечно дъно в момент, в който пазарите на развитите икономики, както и на съседните ни държави се приближават до най-високите си стойности през последните 18 месеца", посочи Даниел Димитров.

Твърде вероятно е тази тенденция да продължи и днес, смята портфолио мениджърът.

„Въпреки че вчера пазарите в САЩ и Европа затвориха със стабилни печалби (от 1 до 2%), днес на БФБ вероятно ще наблюдаваме минимално повишение на цените на акциите", добави още той. „Очаквам индексите да се повишат в рамките на 0.2% - 0.3% спрямо затварянето си от вчера".

Според експерта негативно влияние ще окажат макроикономическите данни за българската икономика, които НСИ оповести вчера. Експресните оценки за БВП на страната показаха продължаващ спад, като страната ни е предпоследна в това отношение в цяла Европа.

„В каква степен този спад ще се задържи и през следващите тримесечия предстои да видим, но към момента страната ни определено не може да се характеризира като атрактивна за чуждите инвеститори. Същевременно повишаващата се инфлация ще понижи покупателната способност на населението, а оттам ще свие и без това ниското потребление", смята още Даниел Димитров.

Той е на мнение, че пасивността на местните институционални инвеститори допълнително подсилва чувството за безтегловност на българския фондов пазар.

„При липсата на интерес за покупки, какъвто наблюдаваме през последните месеци, очаквам до края на май SOFIX да спадне под психологическите 400 пункта", каза в заключение Даниел Димитров.

Фондовият ни пазар продължи да потъва и в сряда. Три от индексите на БФБ отчетоха понижения в рамките на 0.10-0.28%. Спадът при SOFIX бе от 0.12%, до 407.50 пункта, а BG 40 загуби 0.10 на сто от стойността си и достигна 114.73 пункта. На минус бе и BG TR30, при когото понижението бе от 0.28%, до 312.77 пункта. Единствен имотният BG REIT отчете ръст от 1.22%, на 41.60 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 3.21 млн. лева. От сделки с облигации на Б.Л. Лизинг се дължат 1.6 млн. лева. По позицията се прехвърлиха 813 ценни книжа по номинал 1 000 евро. Иначе в сряда се търгуваха още акции от 79 емисии. Повишение в цената имаше при 21 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ivo111
# 0
13:05 | 13 May 2010
Ами погледни им на повечето мениджъри портфейлите където управляват и ще ти стане ясно. Естествено има и няколко прилични но повечето мама миа.
Zashto be?
# 1
09:05 | 13 May 2010
Zashto be Ivo, kakvo imash predvid, ili prosto si поредният лаладжия?
ivo111
# 2
09:05 | 13 May 2010
Каквато ни е борсата такива са и портфолио мениджърите. Боклукчива работа.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg